Спряна е поръчката за компресорните станции за "Турски поток"

Спряна е поръчката за компресорните станции за "Турски поток"

Заради жалба е спряна обществената поръчка за доставка на двете компресорни станции за трасето на "Турски поток" у нас, за която само преди дни бяха подадени две оферти. Това съобщават от "Булгартрансгаз" на сайта си.

Процедурата за изграждането на компресорни станции "Расово" и "Нова Провадия" временно е прекратена до произнясането на Кимисията за защита на конкуренцията, която на 12 юни е образувала производство по оплакване на дружеството "Дж. Кристоф Е&П Сървисиз" СРЛ срещу разяснение на възложителя по поставени му въпроси. Не ясни претенциите на компанията, за която не се знае какво отношение е имала към процедурата. Жалбата с мотивите не е публикувана от антимонополния орган.

От "Дж. Кристоф Е&П Сървисиз" СРЛ са поискали да се наложи временна мярка за спиране на процедурата, чиято стойност е над 351 млн. лв. без ДДС и в нея играха две обединения. Едното е Д3ЗД "Расово – Провадия КС“, сформирано от българското дружество "Климатроник", което се занимава с климатични системи, беларуската "Алвора", която се занимава със строителство, украинската "Полтаваспецмонтаж", която също се занимава със строителство, и испанския консултант "ТЕК-Куатро". Противник му е "Ферощал Балкангаз", в което участват германската "Ферощал" и българската "Главболгарстрой" и нейното дружество "Главболгарстрой Интернешънал“, които са познати изпълнители на поръчки на "Булгартрансгаз".

Сега предстои КЗК да излезе с определение дали ще уважи или не исканата временна мярка до произнасяне по самата жалба. Ако такава бъде наложена, ще се чака решението по самата жалба.

Това е поредната спънка пред проекта за разширение на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" от границата на България с Турция до тази със Сърбия, за да може през наша територия за мине руския газопровод "Турски поток" напът към Западна Европа.

Също преди дни стана ясно, че поръчката за строежа на 474-километровото трасе на тръбата на стойност над 2.2 млрд. лв. без ДДС се обжалва от декласирания саудитски консорциум "Аркад". Той бе отстранен, защото не подал в необходимия срок изискваните от "Булгартрансгаз" документи за сключването на договора. От решението за избора на класирания на второ място кандидат с руска връзка – "Газово разширение и развитие в България" (ГРРБ), обаче стана ясно, че саудитците са поискали удължаване на срока за осигуряване на документите до края на май, но от газовия оператор са удовлетворили само частично искането.  ГРРБ пък междувременно предложили отстъпка от 31.15 на сто в офертата си и така тя ставала по-ниска от тази на "Аркад". Декласираният консорциум обаче обжалва това решение на 6 юни. Не е поискано спиране на поръчката, но превантивно от БТГ няма да правят нищо за подписване на договора с ГРРБ, докато КЗК не се произнесе. Комисията на свой ред е образувала производство по жалбата на "Аркад" на 12 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?