Заради неуреденото падане на запора върху акциите

Спряна е продажбата на "БДЖ Товарни превози"

Спряна е продажбата на "БДЖ Товарни превози"

Процедурата за продажба на “БДЖ Товарни превози“ е спряна, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в четвъртък, ден преди изтичането на удължения срок за внасяне на депозити от потенциалните кандидат-купувачи, които евентуално трябваше да подадат обвързващи оферти за покупка на дружеството.

 

Решението за прекратяване на продажбата е взета заради липса на движение по въпроса с вдигането на запора върху акциите на продаваното от държавата предприятие.

 

То е съгласувано с министъра на транспорта Данаил Папазов, който обаче и без това обяви при встъпването си в длъжност, че предпочита “БДЖ Товарни превози“ да остане държавно, за да се гарантират работните места в него. Тогава Папазов каза, че ще се търси начин за оздравяване на железницата с “БДЖ Товарни превози“ в нея.

 

Така “БДЖ Товарни превози“ продължава да е под запор, въпреки че от “Холдинг БДЖ“ да обявиха преди седмица, че е пред подписване окончателното споразумение с германско-ирландска банка “Депфа банк“ (Depfa bank), която има да си взема около 6.3 млн. лв. от жп превозвача за уреждане на проблема със запора.

 

Заради него Агенцията за приватизация удължи последно и за трети път срока за подаване на оферти за “БДЖ Товарни превози“ от кандидат-купувачите. Очакванията бяха продаваният дял да бъде освободен от тежестите, за да може потенциалните инвеститори да са спокойни. Така се провали и вторият опит за продажба на товарните жп превози, след като миналото лято процедурата бе спряна заради подадена само една оферта и то от създадено дни преди старта на конкурса дружество.

 

Сега интерес към “БДЖ Товарни превози” проявяваха румънската “Груп Феровиар“, която притежава у нас мажоритарния дял в “Българска железопътна компания“ и е основният конкурент на БДЖ и участваше и в първия опит за продажба, но не подаде оферта. Другите кандидати бяха австрийската финансова група “Донау Финанц“, собственикът на Параходство "Български морски флот" на Кирил Домусчиев, който с брат си Георги е регистрирал за покупката на БДЖ “Товарни превози“ дружеството “Бългериан Карго Експрес“, и “Първа инвестиционна банка“.

 

От продажбата на товарните превози се очакваха минимум 100 млн. лв., с които да се погасят част от най-спешните за изплащане дългове на “Хординг БДЖ“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?