Спряна проверка за НСО осигурила посланическия пост на Филчев?

Спряна проверка за НСО осигурила посланическия пост на Филчев?

Ние знаем, че в прокуратурата по времето на Никола Филчев е вървяла проверка за нерегламентирано събиране на информация от Националната служба за охрана (НСО), но е интересно къде е папката и дали не е използвана за посланическото назначение на бившия главен обвинител. Това заяви депутатът от ДСБ и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов в сряда, след като парламентарната вътрешна комисия, чийто член е той, обсъди скандала с изявленията на уволнения гард от НСО Николай Марков, според когото служители на НСО с политически цели събират информация за охранявани от службата лица.

От прокуратурата не можаха да кажат дали е имало образувана официална проверка, но информирани източници не смятат за изключено Филчев да е действал чрез любимия си подход – с устни разпореждания за започване и приключване на проверка.

На запитване на Mediapool от ВКП заявиха, че десетина дни преди да бъде уволнен Марков, срещу него е започнала проверка от военната прокуратура за неизпълнение на заповед от пряк началник. Ръководството на НСО е сезирало военните обвинители незабавно след първото публично изявление на гарда миналата седмица.

Опасенията са, че НСО се опитва да си измие ръцете с прокуратурата, тъй като проверката за истинността на твърденията на Марков едва ли ще доведе до някакъв резултат.

Справка на Mediapool показва, че срещу държавни охранители са се водили дела за нерегламентирана охрана на хора, свързани със силови структури както и на радиоводещия Боби Цанков. Други съдебни процеси са образувани срещу цивилни служители в НСО за кражба на горива.   

Ревизия на НСО

Над 50 депутати от опозицията внесоха проекторешение за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва сигнали за нераглементирана дейност от НСО, но това ще бъде решено след гласуване в пленарна зала. На заседанието си вътрешната комисия е решила да ако не се сформира анкетна комисия, да изслуша началника на НСО генерал-майор Димитър Димитров и освободения служител на НСО Николай Марков.

Попитан дали ще се направи ревизия на дейността на НСО, ако твърденията на Марков се окажат истина, шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ) каза, че според него и да не се окажат истина, ревизия трябва да се направи.

Марков ще говори, ако му гарантират сигурността

Междувременно Марков заяви, че би извадил доказателства за твърденията си във “формат, който гарантира моята сигурност и нормалното функциониране по-нататък на службата”.

Преди ден той бе привикан на среща при президента Георги Първанов, на когото е подчинена НСО, но е отказал да предостави доказателства пред него, съветниците му и бившите си началници в службата. Марков е преценил, че това би било опасно за него, като се има предвид, че почти всички събрани там са заинтересована страна, към които са отправени обвиненията.

Марков заяви в сряда сутринта пред Нова телевизия, че президентът Първанов се обърнал към него с думите: “Изчисти ми името, намери начин”. Малко по-късно на сайта на президентството бе качена стенограма от съвещанието, в която такава реплика на Първанов няма. Не е ясно дали текстът е редактиран или е в пълен вариант.

“Чудовищно обвинение”

“Помислете как да изчистите петното от службата и от вашите колеги” са думите, с които президентът се обръща към Марков в разпространения от “Дондуков” 2 текст.

Той иска от уволнения гард да даде доказателства за това кой, как и защо събира информация и на кого се предава тя, както и да бъдат посочени конкретни примери и имена. По думите му отправените обвинения “не са шега работа”.

“По-чудовищно обвинение към президентската институция и към моята личност не съм чувал! И Ви го казвам тук и за стенограмата, защото имам чувство за историята и за националната отговорност", заявява Георги Първанов.

Началникът на кабинета му Никола Колев, бивш шеф на Генералния щаб, предупреждава бившия гард от НСО, че казаното от него е клевета и ще стигне в прокуратурата и че ако не спре, "работата може да загрубее", по думите на гарда Николай Марков. 

Някогашният шеф на НСО ген. Димитър Владимиров коментира, че бившият му подчинен “има проблеми с психиката”, “фантазира и си измисля някакви невероятни небивалици”.

Няма нищо лошо вътрешната комисия да изслуша Марков, това е обичайна практика, коментира депутатът от левицата и член на комисията Младен Червеняков. Той обаче не е склонен да се прави анкетна комисия.

Според ДСБ, които още преди седмица поискаха такава комисия, тя трябва да е на паритетен принцип и да се даде възможност за защита на свидетелите, които ще се изкажат пред нея. Атанас Атанасов смята, че ако “тайните на НСО излязат наяве, ще покажат връзката на властта с подземния свят”.

"Това са разтърсващи неща и са много опасни за държавата, затова ние считаме, че би следвало да се състави парламентарна анкетна комисия, където да бъдат изяснени всички тези обстоятелства. Ако това не се случи, ако не бъде съставена парламентарна анкетна комисия, ние като парламентарна група ще бъдем принудени да огласим фактите и обстоятелствата, с които разполагаме”, заяви Атанасов пред Нова телевизия.

Младен Червеняков не изтъкна друго възражение срещу създаването на временна анкетна комисия, освен старата приказка, че “ако искате една работа да не се свърши, създайте комисия”.

“От това, което ние разбрахме в ПГ на ДСБ, е необходимо да бъдат изслушани десетки хора, които работят в тази служба. Не може постоянната парламентарна комисия за вътрешна сигурност и обществен ред да се превърне в такъв разследващ орган”, каза Атанасов.

Червеняков от своя страна предложи да се помисли за една постоянна комисия на Народното събрание за контрол върху дейността на специалните служби.

На срещата при президента във вторник негови съветници и бивши шефове на НСО са обсъдили създаването на закон за службата, която работи по архаична нормативна база и не е реформирана. Същото се отнася до Националната разузнавателна служба – другата спецслужба, подчинена на президента.

Първанов и съветниците му защитават позиция, че НСО и занапред трябва да остане под шапката на държавния глава, но да се създадат възможности за парламентарен контрол върху дейността ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?