Спряната сделка за “Бобов дол” отива на съд

Гръцката национална електрическа компания Public Power Corp. (PPC) е внесла миналата седмица  жалба срещу решението на Агенцията за приватизация да прекъсне преговорите за приватизиране на ТЕЦ “Бобов дол”, пише във вторник гръцкият вестник “Кердос”, цитиран от БТА.

В момента преговорите по сделката са спрени, но не и самата процедура по приватизация, а компанията се опитва да финализира сделката за ТЕЦ “Бобов дол”.

След решение на съда миналата година Агенцията за приватизация избра РРС за купувач на 100% от ТЕЦ “Бобов дол”. Предишното правителство беше спряло продажбата под предлог, че предложената цена е много ниска.  PPC предложи на България 71 млн. евро и щеше да вложи още 34,2 млн. евро чрез увеличаването на капитала. Единственият друг кандидат – италианската Енел, предложи 149 хил. евро.

Преди ден изпълнителният директор на РРС П. Атанасопулос се е срещнал с българския министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Очаква се до няколко дни РРС да предложи решение за функционирането на електростанцията, като се използват местни въглища по начин, който няма да замърси околната среда. Това е било договорено по време на разговора. Компанията трябва да вземе предвид и особеностите на въглищата и технологията, с която разполага топлоцентралата. 

Срещата беше проведена в МОСВ по искане на ръководството на гръцката компания, уточниха пред Mediapool от ведомството. В нея участваха министър Джевдет Чакъров, ресорният заместник-министър Чавдар Георгиев и експерти от всички компетентни дирекции на МОСВ. 

От министерството са подчертали, че е невъзможна промяна на комплексното разрешително, така, както се процедира и в случая с ТЕЦ „Варна”.

Според МОСВ промяна на комплексното разрешително би означавало нарушение на договора на България за членство в ЕС. В него е записано, че работата на ТЕЦ ”Бобов дол” трябва да бъде приведена в съответствие с екологичните изисквания по съответните директиви, транспонирани в българското законодателство, и по съответните технически критерии, записани в комплексното разрешително.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?