Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Спуканите мехове

14 коментара
Спуканите мехове

Във форум се води дискусия и един човек кротко споделя какво бил казал някога, по онова време.

Било на комсомолско събрание или нещо подобно. От трибуната произнасяли реч и възхвалявали героите. Онези герои. Когато патосът достигнал апогея си, човекът не се сдържал и казал нещо иронично. Уж тихо, но зад гърба му го чули и последвали неприятности. Не големи, защото случката става в късните години на соца, когато подобни неща се замазваха и за тях не вкарваха в лагер. Пламът на революционната бдителност в осемдесетте години вече беше стихнал, животът беше влязъл в руслото на формализма. Всички разказваха вицове за системата и за нейните вождове, само трябваше да се внимава къде, какво и пред кого се говори. Имаше отделни личности, които се престараваха, но на тях вече не се гледаше сериозно, хората се бяха научили да се пазят, да се преструват. Дори да се случеше някаква неприятност на някого, обикновено тя не беше сериозна, имаше начин всичко да се покрие и да се размине – с връзки, с декларации, с преструвки и симулации.

Споменатият инцидент е бил точно в тази категория. Изтървал се човекът, присмял се на по-висок глас, зад гърба му пък се случили другари с остър слух. В краткия му коментар не се споменава какво точно е последвало, подразбира се, че нищо сериозно не е последвало. Човекът просто решил малко да се похвали, малко са се изтъкне с постъпката си.

Общо взето това, което се е случило тогава, не е интересно. По-интересно е какво се случва сега – днешният отклик на неговия някогашен спомен. Във форума последваха десетки саркастични коментари от рода – ей, ти голям герой си бил!

Именно те ме впечатлиха – десетки реплики в един глас, в един и същи тон и смисъл. Искаха да изкарат "героя" самохвалко. Човекът започна да се оправдава, че не се пише никакъв герой, а просто е изтървал онези думи по невнимание. Но реакцията на опонентите му е показателна, тя има по-дълбоко значение. Реакцията им показва, че да се изтърват тогава дори няколко безобидни думи, е вече геройство. За него се е изисква кураж. Да се присмееш на вождовете не се случва често, дори почти никога не се случва, защото всички внимават, всеки знае какво може да му се случи, ако не внимава.

Хората от форума през 2018 г. – 29 години след падането на комунизма – още носят в съзнанието, паметта и гените си инстинктите от онова време, когато за няколко изтървани думи следваше наказание. В тяхното мислене заостреното внимание от онова време не се е притъпило, атавистичната автоцензура продължава да работи като добре смазан и поддържан механизъм. Хората не са забравили преди 30 години какво можеше и какво не можеше да се говори. Днешната им преценка и реакция бяха толкова бързи и точни, сякаш продължаваха да живеят в онова време.

Присмяха се на "героя", изкараха го самохвалко, увериха го, че такива неща по времето на соца не се случваха, не можеха да се случат.

Какви бяха думите, които хората тогава не смееха да изрекат на публично място? Какво беше онова общество, което беше въвело с лекота повсеместната автоцензура? С какви средства я беше въвело, с какви методи я контролираше? Като определяме онази система като тоталитарна, днес вече не си даваме сметка колко дълбинно тоталитарна беше, колко лично тоталитаризмът поразяваше и деформираше всеки човек – страхът се пропива и го подчинява до такава степен, че той не смее да каже и дума извън официалните клишета, извън онова, което се говори от трибуните. Страхът е проникнал толкова дълбоко, че днес, три десетилетия след края на системата, нейните атавистични рефлекси още работят безотказно.

Хората от форума бяха от тези, които въздишат по прелестите на социализма. Те с носталгия говорят за мощната икономика, за стоящата на страж могъща армия, за почивното дело, за дългите отпуски, а какво здравеопазване! какво образование! и как спокойно се живеело, но най-вече евтино, направо безплатно!

Точно тук логиката нещо се къса – след като всичко е било блестящо като ширналите се пред нас поля, защо считат за проява на героизъм изричането на нещо критично? Защо тези хората от форума оцениха тогавашната постъпка на човека като героизъм, и то като немислим, невъзможен героизъм? Това ли е цената на всички прехвалени постижения – да не можеш да говориш свободно, да не можеш и да си помислиш да кажеш нещо критично! Да си длъжен да харесваш и възхваляваш всичко, да скандираш лозунги и да маршируваш в крак. Да си длъжен да бъдеш в строя и всичко да вършиш под строй. Да се оглеждаш кой е зад гърба ти.

Без да искат, без да се усетят, тези хора се издадоха. Иронично нарекоха този човек герой, какъвто той едва ли е бил. Просто спонтанно беше решил малко да се похвали, да се изтъкне, но техните тренирани сетива веднага го засякоха – не, не се пиши герой, не може да си бил такъв герой, това, с което днес се хвалиш, тогава беше невъзможно – репликираха го неговите опоненти, същите, които въздишат по отминалото време.

След като онази система се провали и срина, не успяхме да изградим общество, в което да се живее спокойно и справедливо. Разбирам, че липсата на справедливост поддържа носталгията по соца. Но си мисля също – с кого да изградим ново справедливо общество, след като толкова хора въздишат по фалшивата човекоубийствена система, не могат да ѝ дадат вярна оценка, носят я в съзнанието си, проявяват спонтанно нейните тоталитарни механизми в поведението си? В новата си къща пренесохме старите си мебели. Ум ли не ни стигна да се разделим със старото, или кураж не ни достигна да започнем на ново? Натрапиха ни лъжливи водачи или нашите рефлекси са се сраснали с лъжата?

Никой не налива ново вино във вехти мехове; инак, новото вино ще спука меховете, и виното ще изтече, и меховете ще се изхабят; но ново вино трябва да се налива в нови мехове. (Евангелие от Марк 2:22).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. обикновен
  #14
  Отговор на коментар #6

  Съгласен. Но е и удоволствие човек да среща по-често личности като Теодора Димова

 2. bgp
  #13
  Отговор на коментар #12

  Стамболов и групата около него докарват Фердинанд на власт, след като датския престолонаследник отказва. Добре е да се запознаете защо датския престолонаследник Леополд отказва да стане княз на България.Също какво се случва с някогашните съратници на Стамболов , когато той е на власт.Всъщност с докарването на Фердинанд за княз , противно на Вашите твърдения , тази дилема е съществувала за Стамболов и е осъществена от него !А той става министър председател !Всъщност защо , на българите им е трябвал вносен княз?Няма ли , някой измежду тях подходящ за този трон !Няма , щото ще се избият помежду си кой по-най , а и нямат синя кръв !

 3. Старият куфар
  #12

  Абе какво да ви кажа, това дето трябва да внимаваш за кого и какво говориш го има и в момента, и то не само в диктаторски държави, ами и навсякъде на запад. Има теми, които са табу, знам от опит. Разбира се, нашенската история по времето на соца си беше най-откровена съветска диващина, както и всичко останало. Същото е било и в ГДР, например. Но да се говори за българска генетична простащина е малко пресилено, както впрочем всяко генерализиране. А за това дали можем да се самооправим, или трябва да докараме някой от вън - не знам... За Ст. Стамболов тая дилема не е съществувала.

 4. olele
  #11
  Отговор на коментар #8

  Не си разбрал, говорех за Илия, и за всички онези бивши, които станаха първи. И ето пак се говори да докараме някой цар отвънка, един нов \"кобург\" един нов \"гота\".. С такива хора, които съдейки по себе си мислят, че няма качествени хора и в БГн, няма да стане. Нужен е военен преврат и много в затворите с конфискувано имущество

 5. olele
  #10
  Отговор на коментар #2

  Поредните глупости

 6. boriana
  #9
  Отговор на коментар #5

  Като напр. в БНТ.

 7. тото
  #8
  Отговор на коментар #1

  Много преди да те разочароват твоите идоли селяните, крепостните и боляри са приемали турското нашествие като освобождение от вишата власт служели и ставали васали Крали Марко.А преди това който е много умен начетен с познания демек издигнат повече от другите се праща да служи на Тангра като се обесва прав от жреците така е с Крум СТРАШНИ и други по изявени.За това в ада при казана с българи няма дявол да натиска излизащите другите не ги пускат.

 8. дон каре
  #7

  Защо Мойсей е водил евреите през пустинята 40 години ?

 9. Schopenberg
  #6

  Ценя и харесвам присъствието на Теодора Димова, като автор и чувствителен гражданин. Затова и си позволявам да изразя несъгласие с отделеното от нея внимание към ретроградната шумотевица, която отпадъците на съветската окупация създават. Комунистическият режим в България е обявен за престъпен с решение на Народното събрание и всеки негов привърженик е престъпник. Всеки от привържениците му е неграмотен, злостен и отчаян враг на Свободата. На всеки от тях Демокрацията е отнела(!!! по нинова) незаслужено

 10. boriana
  #5

  Всички го можем. Да пишем критично да миналото. Или поне тези които не го харесваха и без носталгия се освободиха от него. Но виж да имаш някаква обществена тежест и да пишеш критично за днешния ден от позициите на независим интелектуалец го могат само свободните хора. Тези които хората на властта няма да примамят, а думата си е да купят, с някой пост в някоя си гражданска квота и парагражданска организация, която никога няма да ги уличи в липса на демократизъм, справедливост, демагогия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.