"Спутник V" е малко вероятно да бъде одобрена в близко бъдеще в Европа

Русия има предварителни договори за производството на ваксината в Германия, Франция и Испания

"Спутник V" е малко вероятно да бъде одобрена в близко бъдеще в Европа

Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е малко вероятно да получи одобрение от европейските медицински регулатори в близко бъдеще, смята Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), цитиран от ДПА.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) все още прави преглед на руската ваксина.

"Ако бъде одобрена - вероятно след юни - можем да доставим около 100 милиона дози за 50 млн. души в ЕС до три-четири месеца", каза ръководителят на РФПИ Кирил Дмитриев пред вестник "Берлинер цайтунг".

Русия очаква, че след Унгария може и други държави от Европейския съюз да одобрят за използване "Спутник V"  независимо от решението на ЕМА.

Русия може да изпрати ваксини на подобни страни през април, каза още Дмитриев.

"Сега очакваме делегация на ЕМА в средата на април и се надяваме, че решението за "Спутник V" ще бъде чисто научно, а не политическо", каза той.

Критици обвиняват Русия, че използва ваксината си за пропаганда и геополитическо влияние.

Дмитриев, който оглавява фонда, отговорен за международната дистрибуция на "Спутник V", потвърди плановете ваксината да бъде произвеждана в Германия и други страни от ЕС.

В ход са преговори за производство на ваксината в заводите в Бавария на руската фармацевтична компания "Р-Фарм", каза той.

"Р-Фарм" е подала и документи за одобрение на "Спутник V" от ЕМА.

Дмитриев заяви, че има и "предварителни споразумения с два други производителя в Германия", както и с Испания и Франция.

Ваксината, разработена от Националния център по епидемиология и микробиология "Гамалея" в Русия има 91-процентова ефективност срещу вируса според експерти. Учени казват, че това равнище на защита би траяло две години.

Русия рекламира и ниската цена и простите условия на съхранение на "Спутник V", която е одобрена за използване в над 50 страни.

Смята се, че тя е ефективна и срещу новите варианти на коронавируса.

Учени, разработили ваксините на "Спутник V" и тази на "АстраЗенека", също така работят заедно, за да видят дали могат да подобрят ваксината.

По отношение на руската ваксина "Спутник V" канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия би обмислила национална поръчка за количества от нея, но предпочита това да стане чрез покупка на равнище ЕС, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус