Сработила защита изключи за два часа VІ блок на АЕЦ "Козлодуй"

Машинната зала на VІ блок

Няма и десет дни след като бе ограничена наполовина мощността на V блок на АЕЦ "Козлодуй" заради сработила защита след проблем с помпа, във вторник за около два часа спря работа VІ блок на ядрената централа – този път заради неправилно сработване на защитата на блочните трансформатори заради дефект на оборудването.

Генераторът на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил изключен автоматично в 7.11 часа във вторник и извършената проверка установила, че става въпрос за включване на защитата заради дефектирало устройство, което е било сменена по време на годишния планов ремонт на реактора, обясни пред Mediapool зам.-изпълнителният директор на атомната централа Александър Николов. по думите му проблемът е отстранен, прави се анализ на случилото се и с доставчика на смененото и дефектирало сега оборудване ще бъдат проведени разговори за уреждане на проблема. Причината е, че спирането на реактора по вина на устройството води до пропуснати ползи за АЕЦ "Козлодуй" от продажби на електроенергия на свободния пазар.

От централата посочват, че изключването на защитата е било предшествано от автоматично повторно включване на електропровод "Петрохан" на около 65 км от АЕЦ "Козлодуй".

За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

След направена проверка на системите и съоръженията на шести блок бе потвърдено, че те работят нормално, и в 9:03 часа блокът отново е включен към електроенергийната система на страната.

На 16 ноември системата за автоматично разтоварване на блока, съгласно проектните алгоритми, автоматично понижила мощността на V блок след изключване на една главна циркулационна помпа.

В началото на август, преди да бъде спрян за годишен планов ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво, шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за близо три часа заради изключване на две от главните циркулационни помпи, довело до задействане на автоматиката за разтоварване мощността на реактора. На 3 юли VІ блок отново остана извън строя - за четири часа заради сработила електрическа защита заради проблем в генератора, който е извън радиоактивната зона на реактора. Причината за задействането на защитата беше дефект в електрическата част на генератора на блока.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес