Сръбска балада стана песен на “Евровизия”

Сръбска балада стана песен на “Евровизия”
Сръбската певица Мария Шерифович обра гласовете на Европа във финала на 52-то издание на “Евровизия”, състоял се в Хелзинки в събота вечер. 22-годишната изпълнителка триумфира след първото самостоятелно представяне на страната ѝ в конкурса, след отделянето на Черна Гора миналата година.

Шерифович се класира първа с баладата си “Молитва”, изпълнена на родния ѝ език, за разлика от повечето песни, които звучаха на английски.

Така догодина "Евровизия” ще се състои в съседна Сърбия.

Събирайки 268 точки, Шерифович остави зад гърба си фаворитът на букмейкърите – Верка Сердючка, под какъвто псевдоним се явява на сцената украинецът Андрей Данилко, подкрепен от 235 точки. Третото място с 207 точки зае руското дамско трио “Сребро”, също сочено като претендент за върха на класацията.

Явно турските емигранти в Европа не успяха да подкрепят достатъчно своя представител Кенан Догулу, който набра 163 точки и бе класиран четвърти. Петата позиция заеха българските изпълнители Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, чиято песен “Вода” по средата на гласуването дишаше във врата на първия, но после изостана.  Това е истински успех за страната ни, след като в предишните издания на “Евровизия” нашите представители не успяваха да се класират за финала.

Сега Елица и Стунджи осигуриха директно участие на финала за българския изпълнител следващата година. Според регламента на конкурса първите десет от предходния конкурс отиват директно в надпреварата за следващата година.

Българското етно парче влезе във финалната петица с гласовете на Гърция, Кипър, Македония, Унгария, Испания и др. Така страната ни изпревари букмейкърските предвиждания, които даваха на “Вода” седма позиция.

Съответно нашата страна даде вота си за Гърция, Македония и Армения.

В коментара си за тазгодишното издание на “Евровизия” Асошиейтед прес посочи, че изпълнителите от Източна Европа са доминирали конкурса.

Великобритания и Франция например, които заедно с Германия и Испания задължително отиват на финала, останаха в дъното на класацията.  С еднакъв брой точки – 19, те си поделиха станалото предпоследно 22-о място от възможните 24.

Споделяне

Още от Балкани