Сръбска фирма без нито един служител има капитал от 1,5 милиарда евро

Истински смут на пресконференция за представяне на 100-те най-големи предприятия в Сърбия предизвика информацията, че на четвърто място е фирма, която има капитал 1,5 милиарда евро, но в нея не е регистриран нито един служител, нито път е отчела някакви приходи, съобщава белградският в. "Политика", цитиран от БТА в сряда.

Фирмата е регистрирана в Белград с предмет на дейност финансови услуги, но никой не може да каже с какво всъщност се занимава. При проверка на данните за регистрация обаче е
установено, че този огромен капитал не е в пари, а в злато и диаманти. Самата компания е основана с капитал от 500 евро, както и всяка друга фирма в Сърбия. 80 процента от капитала
принадлежи на фирма от Кипър, а 20 процента - на физическо лице.

Според сръбските закони непарични дялове в капитала могат да бъдат вещи, движимо и недвижимо имущество, права, пари, ценни книжа, авторски права и други.

Агенцията за стопански регистри контролира само дали предприятието изпълнява условията за регистрация, без да проверява стойността на непаричните дялове.

Според познавачи собственикът на капитала е известна и голяма кипърска фирма, а мотивът да регистрират капитала от 1,5 милиарда евро в злато и диаманти, е че в Сърбия за такова
имущество не се плащат данъци.

С други думи, формално правно собственик на златото и диамантите е фирмата в Белград, независимо че учредителят ѝ е от Кипър.

Именно заради златото и диамантите Сърбия може да се превърне в данъчен рай вместо Кипър, в който досега сръбските бизнесмени регистрираха офшорни компании, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?