Сръбската фабрика на Цветан Василев с нова отсрочка на дълга за ток

Сръбската фабрика на Цветан Василев с нова отсрочка на дълга за ток

Фабриката за стъкло в сръбския град Парачин, собственост на българина Цветан Василев, получи поредна отсрочка да плати сметките си за ток и газ, съобщи агенция Seenews като се позовава на местните медии.

Във вторник изтече предишният краен срок, в който държавният доставчик на ток беше готов да изключи захранването на предприятието заради неплатени сметки за 250 млн. динара.

Сръбският "Блиц" информира в сряда, че е подписан нов протокол, според който собственикът - българската "Глас индъстри" на Василев, ще изплати частично дължимата електроенергия и природен газ до15 септември, Това е съобщил за изданието лидерът на синдикатите в дружеството Живоин Матеич.

Общият размер на задължението към дружествата "Сърбиягаз" и "Електропривреда Сърбие" остава 950 млн. динара или 20 млн. евро.

Кризата с дълговете на фабриката тече от началото на годината. През април синдикалистите предупредиха сръбското правителство, че ще блокират пътя и ще изпочупят тонове стъкло, ако не се намери решение за нормалната работа на фабриката. От тогава се водят преговори с нови срокове за излъжаване.

Цветан Василев е в Сърбия повече от година, където очаква местните власти да решат дали да го екстрадират в България. Той е обвинен от българската прокуратура за длъжностно престъпление заради фалита на Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик е.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?