Сръбската полиция арестува 79 души заради корупция

Сръбската полиция арестува 79 души заради корупция

Сръбската полиция е арестувала 79 души в най-голямата досега в страната антикорупционна операция, обяви в събота вътрешният министър Небойша Стефанович.

Предполага се, че корупционните схеми, свързващи заподозрените, са действали в продължение на поне десет години. Властите имат данни, че така са натрупани над 100 милиона евро.

“Арестуваните са заподозрени, че от 2004 г. насам са извършили редица престъпления, като по този начин са откраднали 100 милиона евро. Сред тях има бивш министър, няколко бивши високопоставени чиновници, кметове и бивши кметове, както и директори на големи предприятия“, каза сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович на извънредна пресконференция.

Заподозрените са замесени в пране на пари, злоупотреба с власт и подкупи“.

Вече е ясно, че сред арестуваните е бившият министър на земеделието, горите и водите Слободан Милосавлевич, който е член на опозиционната Демократична партия. Друг арестувани са ексшефът на Агенцията за борба с корупцията Зорана Маркович, както и бизнесменът Желко Жунич.

“Това е най-голямата операция срещу корупцията и финансовите престъпления досега. В борбата с корупцията партийната принадлежност и позицията на заподозрените няма значение“, каза Стефанович.

Сред заподозрените са бивш министър, високопоставени служители, действащи и бивши кметове и ръководители на големи фирми. Акцията на полицията продължава, издирват се още петима участници в корупционните схеми.

Действията на сръбските власти идват две седмици след като Сърбия отвори първите две глави от преговорите за присъединяването си към ЕС.

Споделяне

Още от Балкани