Сръбски хардлайнер ще е кмет в северната част на Косовска Митровица

Кръстимир Пантич

Сръбски хардлайнер обяви победата си като първия кмет на етнически поделения град Митровица в неделя и оповести дневния си ред да запази Косово като част от Сърбия, предизвиквайки опасения, че вотът още повече ще изолира сръбското малцинство от мнозинството етнически албанци, съобщава АП, цитирана от БТА.

Кръстимир Пантич, лидер на Сръбската листа, неохотно участва в изборите, организирани от етническите албански власти, тъй като сръбското малцинство отхвърля отделянето на Косово през 2008 г. от Сърбия. Но Сърбия се съгласи да подкрепи вота като част от споразумението с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Пантич увери, че изборите не са одобрение на независимостта на Косово. Ние имаме обща цел и тя е да запазим Косово в Сърбия, заяви Пантич минути след като първите предварителни резултати му дадоха десетпроцентна преднина пред умерения сръбски политик Оливер Иванович.

В районите населени с етнически албанци управляващата Демократическа партия на Косово загуби подкрепа в сравнение с опозиционния Демократичен съюз на Косово. Но ДСК загуби в столицата Прищина от представителя на албанското националистическо движение "Самоопределение" Шпенд Ахмети, който е завършил Харвард.

Избори имаше вчера в 25 от 39 косовски общини, в които нито един кандидат не премина 50 процентната бариера за пълна победа в първия кръг от изборите на 17 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?