Сръбски историк: Сърбия е фактор за дестабилизация на региона

Управляващи и опозиция се надпреварват в национализъм

Миливой Бешлин

Според историка Миливой Бешлин "националистическа и автократична" Сърбия е заплаха за целия регион и ключов фактор за неговата дестабилизация. Той добавя, че размерът на "античерногорската истерия" и подстрекаването към конфликт надминават "дори" и онези от времето на режима на Слободан Милошевич и идват както от страна на управляващите, така и от страна на националистическата опозиция.

Това пише белградският вестник "Данас", като се позовава на интервю на историка за интернет портала "Аутономия".

В него Бешлин казва, че в Сърбия днес степента на национализма се повишава чрез вътрешна хомогенизация и разпространяване на омраза отвътре навън, а като една от последиците от всички тези процеси посочва и последните прояви на фашизъм и насилие във Войводина, "защото там най-често може да се намери някой по-различен, който трябва да бъде унижен, белязан и дехуманизиран".

"Отричането на престъпления, включително на най-тежкото престъпление геноцид, е станало всекидневие, а честването на извършени престъпления и героизацията на престъпници е обичайно явление. В такава атмосфера не би трябвало никой да се учудва от изблиците на омраза, насилие и фашизъм", посочва Бешлин, цитиран и от БТА във вторник.

Той казва, че от самото начало му е било ясно, че когато се провалят всички приказки за реформи, когато се изразходва "неискреното заклеване в Европа", тогава властите на Сръбската прогресивна партия, която нарича "преоблечени радикали", ще се върнат към онова, което умеят най-добре, а то е разпространяването на омраза и национал-шовинизъм.

"С това се появиха, с това оцеляха и с това управляват днес. А формулата е ясна: както всеки авторитарен и десничарски режим и Сръбската прогресивна партия днес живее от производството на врагове. През последните седмици те бяха "открити" в Черна гора. Вчера това бяха хърватите, онзи ден бошняците, преди това македонците, утре ще бъде Косово и така в кръг", казва Бешлин.

По неговите думи, "докато е авторитарна и националистическа", Сърбия няма да се примири с независимостта на Черна гора, точно както само риторично признава Босна и Херцеговина, а всъщност прави всичко възможно да я отслаби и така да докаже мнимата държавност на босненската Република Сръбска.

Според него сръбските националисти и авторитарни центристи изхождат от това, че Войводина е накарана да млъкне и че въпросът за нейното положение е окончателно решен, а самата тя вече е сведена до географско понятие.

"Мисля, че жестоко се лъжат за това. Идеята за Войводина датира от почти два века. Тя е била като подземна река, появявала се е и е изчезвала от историческата сцена. Сега трябва да се върнем към тази идея и да актуализираме въпроса за Войводина", заявява Бешлин.

И добавя, че управляващите в момента са успели да превърнат обществото в Сърбия - разяждано от омраза и агресия, нация, потисната от пораженията във войните, в които "не е участвала" - в един вид "зверилник".

"Само като погледнете заглавните страници на ужасните таблоиди, ще видите тежката клинична картина на обществената патология. Прибавете към това фашизоидните говорилни на частните телевизии, собственост на политическото и икономическото подземие, прибавете отгоре и поведението на мнозинството в парламента, което не може да се сравни с нищо в близкото или по-далечното минало - тогава ви става ясно до каква степен обществото е наелектризирано и подготвено за конфликт и разчистване на сметки", казва Бешлин.

По неговите думи втората част на тази трагична история е липсата на каквато и да е адекватна алтернатива.

"Сърбия, която фактически се върна към еднопартийността, има интелектуално най-слабата и идеологически най-деструктивната опозиция за последните 30 години. Най-голямата опозиционна група не само че не предлага никаква алтернатива, а със своите десничарски, антиевропейски позиции, с фанатичния си клерикален национализъм и неофашизъм е най-силната подкрепа и най-сериозното алиби на тази деструктивна власт", смята Бешлин.

По думите му между властта и националистическата опозиция по същество няма идеологически конфликти, няма разлика във външнополитическата ориентация и те се надпреварват в "омразата към съседите".

"Техният единствен спор е кой ще бъде на власт и ще сложи ръка на държавната каса", казва Бешлин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?