Сръбски министър се обяви за прекратяване на сътрудничеството с трибунал в Хага

Никола Селакович

Министърът на правосъдието и държавното управление на Сърбия Никола Селакович се обяви за прекратяване на сътрудничеството на републиката с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, съобщава белградският вестник "Вечерне новости".

Според министъра тази стъпка би била справедлива ответна реакция на неотдавнашните оправдателни присъди на редица хървати и албанци, обвинени във военни престъпления срещу сръбско население.

Правителството на Сърбия трябва да заеме твърда и ясна позиция и да преразгледа възможността за бъдещо сътрудничество със съда, който пуска на свобода престъпници, подчерта министърът на правосъдието. По неговите думи Белград вече е започнал да търси възможни юридически инструменти в защита на своите интереси.

След последните решения на трибунала трудно е да се очаква от него справедливост. Всички престъпници, които не са сърби, бяха пуснати на свобода. Ние изпълнявахме всички искания на трибунала, а в отговор получихме това, което имаме. Сърбия не може повече да мълчи, заяви Селакович.

В четвъртък вечер в центъра на Белград се състоя протест срещу освобождаването на бившия командир от Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай. Пред неколкостотин души лидерите на няколко националистически сдружения призоваха да бъде потърсена наказателна отговорност от всички, които са участвали в арестуването и предаването на сърби в Хага. На Площада на Републиката се развяваха сръбски и руски знамена и бе издигнат плакат, на който пише: "Всички сърби са войници на Ратко (ген. Ратко Младич – бел. ред.)", отбелязва вестник "Вечерне новости".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?