Сръбските спецслужби помагат на издирвания Ратко Младич

Сръбските спецслужби помагат на издирвания Ратко Младич

Сръбските служби за сигурност знаят къде се крие най-издирваният заподозрян за военни престъпления босненски сърбин Ратко Младич, съобщи външният министър на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович.

“Те знаят дали той е в Сърбия или не. Плаща им се, за да знаят”, каза Драшкович пред в. Файненшъл таймс.

Според министъра, Младич разчита на такава “протекция”, за да избегне ареста.

Младич е обвинен за геноцид във връзка с клането в Сребреница през 1995 година. Укрива се успешно вече едно десетилетие, откакто приключи войната в Босна.

Най-малкото е логично службите за сигурност да знаят къде е Младич, каза Драшкович.

Смята се, че Ратко Младич и босненският сръбски лидер Радован Караджич са или в Сърбия и Черна гора, или в Босненската Сръбска република.

Срещу всеки от двамата са повдигнати 16 обвинения за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на военновременните закони. Техните подразделения са обвинени за убийството на повече от 7 500 мюсюлмани в Сребреница.

Заместникът на Младич от годините на войната Милан Джверо се предаде на трибунала на ООН в Хага през февруари.

Сръбските власти са под засилен натиск от страна на Запада да предадат издирваните от трибунала.

Белград казва, че в момента търси Небоиша Равкович, висш сръбски генерал, издирван за престъпления по време на кампанията в Косово.

По - рано тази седмица Вук Драшкович каза, че вярва, че сръбските агенции по сигурността помагат и за укриването на Павкович.

Той предупреди, че ако Белград позволи на Павкович за избегне правосъдието, отношенията на Сърбия с Европейския съюз ще се влошат, както и ролята на страната при уреждане статута на Косово. 

Споделяне

Още от Балкани

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?