Сръбските власти дадоха "зелена светлина" за гей парад в Белград

Сръбските власти дадоха "зелена светлина" за гей парад в Белград

Първият вицепремиер в сръбското правителство Александър Вучич и премиерът Ивица Дачич дадоха "зелена светлина" за провеждането на гей парад в Белград, съобщава вестник "Блиц", цитиран от БТА в петък.

Полицията е направила оценка на сигурността, която е "леко позитивна", пише изданието. След одобрението на държавното ръководство полицията ще осъществи последни приготовления за парада. Един от най-важните показатели, че Белград се подготвя за Парада на гордостта е подготовката в западните посолства за това събитие, която включва план за пристигане и план за оттегляне от демонстрацията, пише "Блиц".

Планирано е парадът да започне в десет часа в събота в белградския парк Манеж, след което участниците ще преминат през определен маршрут по белградските улици и отново ще се върнат в парка. Полицията ще проверява посетителите на входа, поради което всеки участник трябва да носи лична карта или друг документ, с който да се идентифицира, пише вестник "Политика".

Организаторите на гей парада препоръчаха на участниците да носят малко вещи, да не се обличат в дрехи с ярки цветове, да не носят знамена и плакати на движението на лесбийките и гейовете, тъй като полицията на влизане в парка Манеж ще им ги отнеме.

Синдикатът на сръбската полиция поиска от държавното ръководство да защити всички полицаи, които утре ще охраняват парада и всички участници в тази проява, пише "Политика".

Вестниците изтъкват, че патриархът на Сръбската православна църква Ириней е осъдил провеждането на гей парад в Белград. В центъра на Белград вчера се появиха графити против Парада на гордостта, на много сгради близо до президентството е написано "Гей парад няма да има", "Стоп на парада", "Стоп на парада на срама".

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?