Сръбският лобист Такач напада президента на МОК заради аферата "Славков"

Скандалният олимпийски лобист Горан Такач, който е заснет във филма на ББС "Да купиш игрите" редом с Иван Славков да дава съгласие за рушвет във връзка с уреждане на домакинство за Олимпийските игри, е нападнал остро президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох.

В писмо от 7 декември м.г., но обявено в сряда, Такач обвинява Рох в "криминално поведение", лъжи и дебилщина, тъй като, според него, президентът на МОК е бил уведомен предварително за аферата с мнимите бизнесмени, оказали се журналисти от ББС.

В края на ноември, преди писмото на Такач, Комисията по етика към МОК препоръча членът на МОК и председател на БОК Иван Славков да бъде изхвърлен от международния комитет. Решението трябва да бъде гласувано от всички членове на МОК на сесията през юли в Сингапур. В понеделник Жак Рох заяви пред германски вестник категоричното си убеждение, че Славков ще бъде изключен.

От писмото на Такач става ясно, че е лично засегнат от думите на Рох по негов адрес, че му няма доверие поради "миналото на г-н Такач".

"Моето минало е чисто и аз съм горд с него! Опитайте се да намерите и най-малкото петънце, с изключение на лъжите и инсинуациите, за моето минало. Вашата арогантност няма равна, освен Вашата страхливост и нечестност", пише Такач.

Негов посредник в комуникацията с Рох по време на аферата с мнимите бизнесмени е бил руският член и зам.-председател на МОК Виталий Смирнов.

Такач твърди, че бил готов да уведоми Комисията по етика за опит за корупция в МОК, "но по искане на комисията и само когато имам доказателства".

"Не е моя работа да уведомявам която и да е комисия. Това е Ваша работа и задължение", заявява Такач в писмото до Рох.

Той обвинява президента на организацията, че знаел, че има намерение за корупция, но си замълчал.

"Според Вас аз Ви уведомявам, че има намерение за корупция и след това тръгвам да корумпирам! Дебилно, нали? Кой заслужава да бъде укорен? Това е просто жалко!", пише Такач.

По повод съмненията в миналото му, сърбинът припомня как по покана на Рох, но на свои разноски, отишъл на среща с Рох в словенския курорт Порторож, където Рох поискал неговата подкрепа за президент на МОК.

"Тогава бях "добрият лобист". Поисках ли обезщетения? Не, г-н председател, даже не и заплащане на моите разноски. А според Вас имам съмнително минало", възмущава се Такач.

В заключение той посочва, че МОК остава лишен "от своите лидери" в лицето на Жан Клод Ганга, "безспорен лидер на африканските страни", Юн Йон Ким, "неоспоримият лидер на азиатските страни и много повече", Иван Славков, "безспорният лидер на страните от Източна Европа и много повече".

В списъка на лидерите, от които МОК се лишава, Такач слага и руснака Виталий Смирнов, "безспорният лидер на страните от Източна Европа и единственият по чудо избегнал лова на вещици, който е на дневен ред".

Споделяне

Още от България