Сръбският мобилен оператор “Моби 63” продаден на “Теленор” за 1,513 млрд.евро

Норвежката телекомуникационна компания “Теленор” спечели търга за продажбата на сръбския мобилен оператор “Моби 63” и втория лиценз за мобилна телефония в Сърбия с предложена цена от 1,513 милиарда евро.

“Теленор” спечели в търга срещу австрийската “Мобилком” (на “Телеком Аустрия”), която предложи същата цена, но норвежката компания първоначално оферира по-висока цена, използвана като начална.

 “Теленор” предложи 1,37 милиарда евро, а австрийците – 805 милиона евро.

Египетската “Ораском Телеком” отпадна на първия кръг от търга.

Основаната през април т.г. “Моби 63” покрива  около половината от пазара на страната с четири милиона потребители.

Компанията, основана през 1994 г. от правителството и сръбския магнат Боголюб Карич, първоначално се наричаше “Мобтел”. Впоследствие Карич избяга от Сърбия  след като бе обвинен в корупция и измами.

Норвежката “Теленор” работи  в 12 европейски страни и Азия и е собственик  на мобилния оператор “Промонте” в обявилата наскоро независимост Черна гора, където има около 90 милиона потребители.

Сръбските медии припомнят, че именно австрийският консорциум начело с Мартин Шлаф купи “БК Трейд”, за да подготви терена и “Мобилком Аустрия” да стане собственик на “Мобтел”. Шлаф не каза колко е платил на Боголюб Карич “БК Трейд”, която беше съсобственик на “Мобтел”, но изтъкна, че скандалният магнат го е измамил, като скрил от него възможността да бъде отнет лицензът на “Мобтел”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес