Сръбският парламент избра председател - реформист

След серия от неуспешни опити, сръбският парламент днес успя да избере председател.

Драган Маршичанин от Демократическата партия на Сърбия (ДПС) на Воислав Кощуница бе избран на поста с подкрепата на депутатите - социалисти от партията на Слободан Милошевич.

Очаква се Маршичанин да номинира Кощуница за министър - председател, предаде Би Би Си.

Вотът за избор на парламентарен шеф е първият сигнал за пробив в политическия блокаж, настъпил след парламентарните избори на 28 декември, при които нито една от партиите не спечели с убедително мнозинство.

Тъй като партиите не успяват да се договорят за коалиция, Сърбия все още се управлява от и.д. кабинет.

Маршичанин бе избран с гласовете на 128 от всички 245 депутати, като 36 се въздържаха. Той бе предложен за поста от Демократическата партия на Сърбия, Г 17 плюс и Сръбското движение за обновление - Нова Сърбия. Депутатите от СПС гласуваха за Маршичанин, докато народните представители от Демократическата партия се въздържаха.

Кандидатът на Сръбската радикална партия Гордана Поп Лазич събра 81 гласа.

Сръбската радикална партия спечели най-много гласове на изборите, но те не са достатъчни, за да управлява.

Предишните опити за избор на парламентарен председател с подкрепата на четирите реформистки партии пропаднаха заради конфликтите по въпросите както на политиката, така и на личностите.

Съгласно конституцията Драган Маршичанин ще изпълнява и функциите президент на Сърбия, тъй като сърбите на успяха да изберат президент на изборите м.г. Първата задача на Маршичанин като и.д. държавен глава ще бъде да възложи мандат за съставяне на правителство.

Днес бяха избрани и петима подпредседатели на парламента, този път и с гласовете на депутатите от Демократическата партия, която не предложи свой кандидат за заместник-председател.

Новоизбраните подпредседатели са Стефан Занков - сръбски гражданин от български произход, и Гордана Поп-Лазич от Сръбската радикална партия, Зоран Анджелкович - от Социалистическата партия на Сърбия, Предраг Маркович от Г17 плюс и Воислав Михайлович - от Сръбското движение за обновление.

СПС: Да не се предават нови заподозрени в Хага

Подкрепата за новия председател на сръбския парламент Драган Маршичанин и вероятното ново правителство, което ще бъде сформирано в близките дни, зависи от искането на Социалистическата партия на Сърбия нови заподозрени във военни престъпления сърби да не бъдат екстрадирани на трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, съобщи АП, позовавайки се на агенция Бета.

Ние имаме списък от около 10 принципа, които трябва да бъдат спазвани, сред които и този Сърбия да не предава повече заподозрени на хагския трибунал, Ивица Дачич, един от лидерите на СПС.

След като загуби властта през 2000 г. Милошевич бе екстрадиран в Хага, за да отговаря за ролята си в балканските конфликти през деветдесетте години. Негови близки сътрудници, включително лидери на Социалистическата партия на Сърбия, също бяха предадени на трибунала или доброволно се предадоха.

Независимо, че се намира в холандски затвор, където е подсъдим по 66 обвинения във военни престъпления, Милошевич продължава да има голямо влияние върху сръбските социалисти. Неговата партия се върна в парламента, където получи 22 депутатски места, печелейки от разногласията между продемократичните партии.

След избирането на новия председател на сръбския парламент Драган Маршичанин, Дачич заяви, че социалистите са подкрепили неговата кандидатура, за да сложат край на политическата криза в републиката. За да помогнем на нашите институции и да помогнем на Сърбия да излезе от тази агония, каза Дачич.

Той отказа да коментира другите условия на своята партия за евентуалната подкрепа на новото правителство, в което социалистите може би няма да участват пряко, но ще осигуряват неговата стабилност чрез парламентарна подкрепа.

Навлизаме в нова фаза на политическия живот в Сърбия, заяви 54-годишният Маршичанин след вота, който, добави той, отразява волята на народа, изразена в избори.

Маршичанин бе председател на парламента на Сърбия от 22 януари до 6 декември 2001 г. Тогава той бе избран като кандидат на тогавашната коалиция ДОС с 22 гласа на депутати от тази коалиция, на социалистите и на Партията на сръбското единство.

Според съобщения на ДПС и на СПС още днес биха могли да започнат преговорите за подкрепата на социалистите към правителство на малцинството на ДПС, Г17 плюс и СДО-НС, съобщи Бета.

Европа е особено заинтересована от политическа стабилност в Сърбия, но това не означава, че ще подкрепи всяко правителство в Белград, каза директорът на Международната кризисна група за Европа Никълъс Уайт, цитиран от белградското радио Б-92, предаде БТА.

В интервю за Гласа на Америка той посочи, че за нито една страна не е добре дълго време да бъде без правителство, а при Сърбия това е особено обезпокоително с оглед на работата, която предстои по пътя към европейската интеграция.

Уайт подчерта, че ЕС няма да поставя условия за помощта си така директно, както това правят САЩ.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?