Сръбският премиер е удивен от решението на Унгария за стена по общата граница

Бежанците идват в Сърбия от страни в ЕС - Гърция и България

Александър Вучич

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че е "удивен и шокиран" от решението на Унгария да издигне ограда по границата със Сърбия, за да възпрепятства проникването на имигранти на своя територия, предаде ТАСС, позовавайки се на интервю на Вучич за сръбския телевизионен канал РТС.

По думите му това не е начинът да се реши проблемът. "Мисля, че решението не е в издигането на огради, особено когато ние нямаме вина за това. Сърбия не може да бъде обвинявана за проблема с имигрантите, тъй като ние сме само транзитна страна", посочи Вучич.

"За какво е виновна Сърбия? За сирийската криза ли, за конфликтите с Ислямска държава, за кюрдите? Сърбия е само транзитна страна, те /имигрантите/ проникват не през Сърбия, а през територията на ЕС - през България и Гърция", подчерта сръбският премиер, цитиран от БТА.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто съобщи вчера, че Унгария ще издигне 4-метрова ограда по границата със Сърбия, за да спре притока на нелегални имигранти. "Имиграцията е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправен днес Европейският съюз", заяви Сиярто на пресконференция. "Страните от ЕС търсят решение, но Унгария не може да си позволи да чака дълго."

Министърът обясни, че става дума за граничен участък от 175 км, чието физическо затваряне да стане с 4-метрова ограда.

От своя страна сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович призова страните от Европейския съюз да помогнат на Сърбия да защити границите със съседните ѝ страни, откъдето идват нелегални имигранти, предаде Танюг.

Стефанович каза, че Сърбия поема огромен товар от задължения за решаване на проблема с нелегалната имиграция, въпреки че още не е членка на ЕС.

"Призовавам всички държави от ЕС да ни помогнат в това и да положат допълнителни усилия Сърбия да защити границите със съседите си, откъдето идват имигрантите, защото те идват преди всичко от страни от ЕС - Гърция и България", каза Стефанович.

Сърбия иска да докаже, че е сериозен партньор, който защитава и своите граници, и границите на ЕС, но в този процес трябва да се грижи и за интересите и сигурността на собствените си граждани, подчерта Стефанович.

Директорът на сръбския център за помощ на бежанците Радош Джурич коментира за радио Б92, че издигането на оградата на унгарската граница няма да реши проблема с наплива на имигранти, а може само да го забави.

"Това не може да спре никого, който е избягал, за да се спаси от пряко насилие", каза Джурич, като добави, че нелегалните имигранти ще започнат да копаят тунели, ще останат на ничия земя или ще търсят алтернативни маршрути за достъп до Унгария. Той оцени, че издигането на стена по границата по същество противоречи на принципите, на които е създаден Европейският съюз и преди всичко на принципа за свобода на движението.

ЕК не насърчава, но няма да попречи за изграждането на стени срещу бежанците

ЕС не насърчава използването на огради по границите си. Неотдавна премахнахме оградите в Европа и не би трябвало да ги издигаме отново, заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто в отговор на въпроси, свързани с обявеното от Унгария намерение за издигането на защитна стена по границата със Сърбия заради бежанския приток.

Държавите от ЕС отговорят за управлението на своите граници и сами определят необходимите мерки за сигурността на външните граници на Общността. Всяка предприета мярка за гранична охрана и управление на бежанските потоци трябва да бъде в съответствие с общностното законодателство и международните задължения, включително по отношение на човешките права на мигрантите, добави Берто.

Попитана какви са другите възможности, освен оградите, тя отговори, че съществуват "много средства за охрана на границите", но не разполага с изчерпателен списък на тези възможности. В отговор на въпрос какво ще последва за Унгария, Берто посочи, че не се предвиждат следващи стъпки, тъй като правилата за Шенген не разглеждат подхода с поставянето на огради.

ЕС прилага политиката да не бъдат отблъсквани от границите хора, които са в правото си да потърсят международна закрила. ЕС никога не е финансирал изградената по българо-турската граница ограда и България никога не е отправяла молба за получаването на европейско финансиране за това, заяви Берто в отговор на въпрос. Тя добави, че Гърция и Испания са поискали европейско финансиране за техните погранични огради, но тези молби са били отхвърлени от комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?