Сръбският премиер на спешни консултации във Вашингтон

Сръбският премиер Александър Вучич заминава спешно за консултации във Вашингтон. Той отива в САЩ по покана на вицепрезидента Джо Байдън, съобщи БГНЕС.

Западните дипломати в Белград оценяват тази визита като сигнал, че САЩ се страхуват от увеличаването на руското влияние в Сърбия и на Балканите. Според практиката в международните отношения на Вашингтон подобна визита се планира обикновено между 6 месеца и 1 година напред, освен в извънредните случаи.

Поканата на Байдън е предадена в четвъртък от американския посланик в Белград Майкъл Кърби. Вучич се очаква да пристигне в Америка през май или най-късно в началото на юни.

Местните наблюдатели смятат, че една от причините за спешната среща е и решението на сръбския президент Томислав Николич да изпрати сръбски военни на Парада на победата на 9 май в Москва.

Сръбското издание "Блиц" припомня, че властите във Вашингтон на няколко пъти са изразили загриженост от увеличаващото се влияние на Москва в региона. Държавният секретар на САЩ Джон Кери неотдавна каза, че Сърбия се намира на огневата линия между Запада и Русия. В същото време американският сенатор Крис Мърфи заяви, че САЩ ще направят всичко, за да изхвърлят Русия от Балканите.

От друга страна САЩ са доволни от решението на Сърбия да се обърне към тях в търсенето на алтернатива на "Южен поток". По този въпрос Вучич и Байдън вече проведоха разговор.

Споделяне

Още от Свят