Сръбският президент: България и Сърбия се "тепаха" достатъчно, време е за партньорство

Президентите на Сърбия и България Томислав Николич и Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Сърбия ще посвети особено внимание на общините, в които живеят българи, обеща сръбският президент Томислав Николич след срещата си с българския държавен глава Росен Плевнелиев. Николич е на официално посещение в София.

"Че сме се тепали - сме се тепали", пошегува се сръбският държавник. "Но сега народите ни трябва да търсят контакти, за да вървим напред".

Плевнелиев и Николич обсъдиха поддръжката на българското военно гробище в района на Босилеград, гарантирането на богослужение на български език, необходимостта от учебни пособия за етническите българчета в Сърбия и други възможни мерки за цялостното подобряване на живота на сънародниците ни там.

Николич обеща, че страната му веднага ще се включи в печатането на учебници по български език и ще обнови паметниците, които съществуват на територията ѝ.

Сръбското население се състои от над 30 различни националности и малцинства. Президентът Николич похвали сръбската конституция като една от най-прогресивните в света и дори отбеляза наличието на т. нар "позитивна дискриминация" по отношение на малцинствата. Политиката на Сърбия е, когато бъде забелязано изоставане при някой от тези народи, държавата да се старае да им окаже по-голяма грижа, обясни държавният глава.

Българският и сръбският президент бяха единодушни, че единственият начин Балканите да престанат да бъдат "черната дупка" на Европа е междусъседското сътрудничество. В процес на съгласуване е договорът за приятелство и сътрудничество между София и Белград, който предвижда и съвместни заседания на правителствата.

"След демократичните промени в Сърбия ние обръщахме голямо внимание какво ще кажат европейските страни, а отделяхме много по-малко внимание на отношенията със съседните страни, което трябва да се промени", отбеляза Николич.

"Дълго време допускахме грешката да гледаме едностранно", отбеляза и българският президент. "По времето на комунизма 92 процента от икономиката ни служеше на Съветския блок, сега по-голямата част работи с ЕС. Да, но понякога големите възможности са просто на една ръка разстояние." Плевнелиев обяви, че българската и сръбската страна започват общи инициативи, като ще се възползват от европейски програми. Според него рискът при съвместната работа става все по-малък, а перспективите растат.

По-късно двамата президенти участваха в сръбско-български икономически форум в Българската търговско-промишлена палата.

В момента съвместните проекти между двете държави включват работата по транспортен коридор 10, отварянето на нови гранични пунктове и и на газова интерконекторна връзка. Обсъжда се и възможността за откриване на директна въздушна линия Белград - София.

Сръбският президент посочи, че в процеса на приватизация в Сърбия са участвали и много български бизнесмени. "Доста от тях успешно, други не, но то си зависи от човека, а не от международните отношения", каза Николич и изрази надежда откритият в сряда българо-сръбски бизнес форум да раздвижи нещата в тази посока.

От Българската търговско-промишлена палата заявиха, че фирмите, желаещи срещи, за пръв път в историята на палатата са препълнили и двете зали и фоайето на етажа.

Има огромен потенциал за връзки и двете страни вървят към балансиране в търговията, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов и очерта като основни приоритети ръста в стокооборота, инвестициите и туризма.

Споделяне

Още от България