Сръбският президент оцеля при атентат

Сръбският президент Борис Тадич оцеля снощи при атентат, съобщиха в сряда от кабинета му.

Тадич е останал невредим при нападението, извършено около 21,00 ч. (местно време), когато на улица Княз Милош е бил нападнат служебният автомобил, в който се намирал.

Автомобил Ауди опитал няколко пъти да удари автомобила, в който бил сръбският президент, въпреки че имало звукова и светлинна сигнализация на колоната автомобили, с която се е движел държавният глава.

Белградският печат пише, че BMW от охраната на президента забелязало черно Ауди, което е следяло колоната автомобили. Нападателят се опитал да се вреже в колоната и да се удари в автомобила, в който е пътувал сръбският президент.

Шофьорът на BMW-то свил рязко и се е блъснал в АУДИ-то, което след това е успяло да побегне в неизвестна посока.

Вестник Вечерне новости, цитиран от БТА, пише, че атентатът е извършен по изглежда добре планиран сценарий. Според вестника автомобилът е бил с белградски регистрационни номера и президентската охрана е видяла първите две цифри от регистрацията.

Блиц посочва, че нападателят имал брада и първата цифра от регистрационния номер на неговия автомобил е била 5.

Охраната на президента не е тръгнала да гони нападателя, а е останала с Борис Тадич, който след атентата при засилени мерки за сигурност е откаран в неговата резиденция.

Полицията блокира града, спирайки и контролирайки превозните средства през цялата нощ.

Неуспешният опит за покушение срещу Тадич става година и половина след като прозападният сръбски премиер Зоран Джинджич бе убит през март 2003 година пред сградата на правителството в центъра на Белград при снайперистко нападение. Няколко членове на паравоенни формирования и фигури от бандитския свят, свързани с бившия президент Слободан Милошевич, са съдени в момента за убийството. Те са обвинени в убийството на Джинджич с цел да върнат съюзниците на Милошевич на власт в Сърбия.

Тадич, който бе избран за президент на Сърбия през юни тази година, пое ръководството на прозападната Демократическа партия от Джинджич след неговото убийство.

Тадич, който се смята за най-популярния сръбски политик, е мразен от националистите, които се противопоставят на неговата прозападна политика и призивите заподозрените във военни престъпления сърби да бъдат екстрадирани на трибунала на ООН в Хага.

Демократическата партия на Тадич поведе бунта, който свали от власт Милошевич, бившия президент на Югославия, през октомври 2000г. и го екстрадира за съдебен процес на трибунала в Хага една година по-късно. Само няколко седмици преди да бъде убит, Джинджич оцеля при подобен опит за убийство, когато камион се опита да се вреже в неговия кортеж на белградска магистрала.

На 24 ноември посолството на Сърбия и Черна гора във Виена съобщи, че е получило смъртна заплаха към Тадич и към министъра на външните работи на държавното обединение Вук Драшкович. Заплахата била подписана от неизвестната досега Сръбска патриотична организация. Тя обвинявала Тадич и Драшкович, че сътрудничат за екстрадирането в Хага на заподозрени във военни престъпления от Международния трибунал.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?