Сръбският съд отказа да признае Ратко Младич за мъртъв

Сръбският съд отказа да признае Ратко Младич за мъртъв

Сръбският съд отклони молбата на семейството на бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич, който е обявен за международно издирване, да го признае за починал. Представители на съда са съобщили, че отказът е продиктуван от "процедурни причини", пише в четвъртък Асошиейтед прес.

Съдбата на Младич в момента е неизвестна. Не е изключено той още да е жив и да се укрива някъде на територията на Сърбия.

Младич е най-издирваният "военен престъпник" в бивша Югославия. Семейството му е подало на 16 юни заявление в съда с молба да бъде обявен за мъртъв. Роднините на Младич решили да предприемат тази стъпка заради нерешени имуществени въпроси, както и заради преследването, на което са подложени. Властите на Сърбия заявяват, че молбата към съда няма да повлияе изобщо на плана за издирване и задържане на бившия генерал с цел да бъде предаден в Хага.

Прессекретарят на съда Гордана Вукович е заявила в сряда пред журналисти, че ходатайството на семейството на Младич било отклонено на 28 юни по процедурни причини, добавяйки, че решението на съда не е било обжалвано в законоустановения срок, съобщава Earth Times.

"Сега решението за отказ встъпи в законна сила и делото беше предадено в архива", казва Вукович. "Семейството на Младич има право да подаде ново заявление", допълва тя.

Заявлението с молбата за обявяване на Младич за мъртъв е подписано от сина на бившия генерал Дарко. Той предлагал за дата на смъртта на баща му да бъде обявен 1 март 2008 г., когато Младич, както се твърди бил видян за последен път.

Семейството заявява, че Младич бил "много болен" и не би могъл да оживее без постоянна медицинска помощ. Роднините на Младич казват, че той през 2006 г. е получил инсулт и имал проблеми със сърцето и стомаха.

По сръбските закони роднините могат да поискат от съда по семейни въпроси признаването на човек за загинал, ако той е над 70-годишен и от момента на изчезването му са минали повече от 5 години. Ратко Младич е роден през 1943 г. и ако наистина е жив, сега е на 67 години.

Още през 2000-2001 г. генерал Младич имаше сериозни проблеми със стомаха и сърцето, заради което се лекуваше в сръбската Военно-медицинска академия. Дългогодишните издирвания на генерала така и не са дали резултат досега.

Междувременно председателят на националния съвет по сътрудничество с Хагския трибунал Расим Ляич по-рано решително отхвърли исканията на семейството, отбелязвайки, че хиляди души са изчезнали без вест в резултат на военните действия, но никой от членовете на семействата им не е искал признаването им за мъртви. Той подозира, че семейството на Младич иска той да бъде признат за починал, именно защото знае, че е жив. Издирването ще бъде продължено с предишната интензивност, увери Ляич.

"Може би съдът ще приеме решение да признае Младич за мъртъв. Но това ще има юридически последствия за семейството му в имуществен план, но няма да повлияе на позицията на Хагския трибунал. Ако ме питате ще бъде ли преустановено издирването му, ще ви кажа – не. Защото на съда му трябват сериозни доказателства, като ДНК анализ, а не предположения", е заявил високопоставен анонимен чиновник от сръбското правителство.

Младич командва армията на Република Сърбия в Босна и Херцоговина по време на конфликта 1992-1995 г. Международният трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) обвинява Младич в геноцид, престъпления срещу човечеството, нарушение на законите и начините на водене на война във връзка с етническите чистки през 1992-1995 г., а също в терор срещу мирното население по време на обсадата на босненската столица Сараево, вземане на заложници от ООН през май и юни 1995 г. и геноцид срещу мюсюлманското население на град Сребреница през юли 1995 г.

Споделяне

Още от Балкани