Сръбският вицепремиер Александър Вучич готви "план Маршал" за страната

Александър Вучич

Сръбският първи вицепремиер Александър Вучич обяви, че до края на годината, с ангажимента и знанията на много хора от Сърбия и от чужбина, може да се подготви план за действие за следващите десет години, един вид "план Маршал", и преди всичко да се създаде функционална система в Сърбия.

В интервю за сръбския вестник "Курир", цитирано от БТА, Вучич каза, че в реконструираното сръбско правителство министерски и съветнически постове ще заемат и чужденци. Идеята на Вучич, по думите му, е да се доведат най-добрите специалисти, "от които можем да научим нещо и които ще помогнат на Сърбия да тръгне напред".

Той потвърди, че разговаря с бившия генерален директор на МВФ Доминик Строс-Кан, както и със специалисти от Австрия, Германия, Великобритания и Обединените арабски емирства.

Що се отнася до така наречения "план Маршал" за Сърбия, като "болезнени точки" в него той определи административната реформа, преструктурирането на държавните предприятия и пенсионната реформа, а като проекти посочи възможността за изграждане на 30 хотела на брега на Дунав и необходимостта да бъде завършено строителството на няколко фабрики. Вучич добави, че компанията "Бош" идва в Печинце, а в понеделник на разговори идва "Мерцедес".

Във връзка с борбата против корупцията Вучич каза, че предстои голяма борба правосъдието да бъде колкото може по-ефикасно, по-бързо и справедливо, и че никой не може да оказва натиск върху съда. "Горд съм с факта, че никога не съм се обаждал на нито един съдия по телефона, още по-малко да се срещам със съдии", каза той, цитиран от "Курир".

Вучич добави, че заради многото работа няма да ходи на почивка и че през последните три дни е поставян пет пъти на системи заради падане на имунитета. "Няма значение. Интересува ме само какъв резултат ще получим и бързам. Никак не ми се стои и не ми се чака", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?