Сръбското правителство поиска предсрочни избори

Сръбското правителство прие предложение за разпускане на Скупщината и насрочване на предсрочни парламентарни избори, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

След заседанието на правителството сръбският премиер Ивица Дачич и първият вицепремиер Александър Вучич се отправиха към президента Томислав Николич, за да му предадат лично предложението за насрочване на избори.

В предложението се казва, че правителството е постигнало важни резултати в много области от обществения живот, включително началото на преговори за присъединяване към ЕС и резултатите от диалога между Белград и Прищина.

Посочва се също, че значителни резултати са постигнати в сферата на вътрешните реформи и борбата с престъпността и корупцията.

"С цел създаване на условия за изясняване на гражданите за бъдещата посока на държавната политика и осъществяването на възможно по-широка обществена подкрепа за ускорени реформи и модернизация на обществото, предлагаме народната скупщина да се разпусне, да се произведат нови избори за народни представители и в съответствие с волята на народа да се избере ново правителство", се казва в предложението, подписано от премиера Дачич.

Президентът на Сърбия Томислав Николич има срок от 72 часа да насрочи избори. След срещата си с Дачич и Вучич той обяви, че най-вероятно утре ще обяви датата на изборите.

За да бъдат изборите насрочени за 16 март, когато са и изборите за кмет на Белград, президентът на Сърбия трябва да ги насрочи най-късно до утре, посочва сръбската държавна телевизия РТС.

В неделя Сръбската прогресивна партия на влиятелния вицепремиер Александър Вучич, която доминира коалиционното правителство в Сърбия, поиска организирането на предсрочни парламентарни избори две години преди края на официалния четиригодишен мандат на настоящия парламент.

Според анализатори, цитирани от Франс прес, с изборите партията иска да се възползва от изключително голямата подкрепа, с която се ползва сред избирателите, особено след началото миналата седмица на преговорите за присъединяване към ЕС и след арестите на редица богати бизнесмени в рамките на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Неотдавнашно обществено допитване показа, че Сръбската прогресивна партия има подкрепата на 43% от избирателите, следвана от Демократическата партия, която има само 13%. На трето място е Социалистическата партия на премиера Ивица Дачич с 11%.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа