Сраженията около летището на Донецк продължават въпреки примирието

Проруските сепаратисти и правителството в Киев се обвиниха взаимно за ново нарушаване на примирието в Източна Украйна, предаде ДПА във вторник. Обвиненията бяха отправени на фона на нови боеве на стратегически важното летище в Донецк.

В коментари, цитирани от агенция Интерфакс, сепаратисткият лидер на т.нар. Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че правителствените сили не са започнали изтеглянето си от застроените райони и фронтовата линия, както беше договорено в Минск по-рано този месец.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко каза в Киев, че сепаратистите са нарушили примирието, атакувайки правителствените сили на донецкото летище. Той отбеляза, че са отблъснати два опита за щурмуване на летището.

Неназован сепаратистки командир каза пред Интерфакс, че опълченците са успели да поемат контрол върху части от летището. Властите в град Донецк заявиха, че обстановката е изключително напрегната и масираният артилерийски обстрел в района на летището продължава.

Лисенко каза, че в последните 24 часа са били ранени трима войници. Вчера най-малко 15 души бяха убити при най-тежките сражения в района от влизането в сила на примирието преди три седмици.

Стотици руски войници, включително от специалните части, остават в района на Източна Украйна, съобщи за Франс прес говорител на НАТО.

"От началото на примирието се наблюдава значително изтегляне на руските конвенционални сили в Украйна. При все това стотици руски войници, включително от спецчастите, все още се намират в Украйна", отбеляза говорителят Джей Янзен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?