Сраженията в Източна Украйна продължават, сепаратистите нарушават примирието

EС започва полицейска мисия в страната, обмислят се още санкции срещу Русия

Сраженията в Източна Украйна продължават, сепаратистите нарушават примирието

Сраженията в Източна Украйна продължават и след като Москва официално обяви, че ще подкрепи мирния план на президента Петро Порошенко. Правителствените сили подновиха артилерийския обстрел в Луганска област, а проруските сепаратисти продължават да нанасят удари срещу редовната армия.

Украинският президент Петро Порошенко е информирал германската канцлерка Ангела Меркел, че за последното денонощие прекратяването на огъня в Донецка и Луганска област е било нарушено над 20 пъти от страна на сепаратистите.

Порошенко заяви, че "за решаването на конфликта в Източна Украйна е от жизнено значение помощта и личното участие на Ангела Меркел и други световни лидери". Той е отбелязал в телефонния разговор и значението на съвместни украинско-германски проекти за възстановяването на инфраструктурни обекти в Донецка и Луганска област.

Встъпилото в сила на 20 юни едностранно прекратяване на огъня от страна на украинските сили предвижда, че ако бъде извършено въоръжено нападение срещу украински подразделения или мирни граждани, военните ще откриват ответен огън.

В понеделник външните министри от ЕС определиха плана като "сериозен шанс за намаляване на напрежението" и заявиха, че Русия би трябвало да го подкрепи.

Те призоваха Москва да не позволява на бойци и оръжия да преминават през границата в Украйна, да окаже натиск върху проруските сепаратисти да сложат оръжие, да изтегли войските си от украинската граница и да използва влиянието си за освобождаване на заложниците в Източна Украйна.

Освен това ЕС одобри изпращането на полицейска мисия в Украйна за срок от две години, съобщи литовският външен министър Линас Линкевичус по време на срещата на Съвета на ЕС в Люксембург.

По думите му мисията ще бъде сформирана веднага и може в скоро време да се отправи за Украйна. По думите му нейните задачи ще са да съдейства за реформиране на системата на вътрешните работи и специалните служби на Украйна.

Той заяви още, че засега Съветът на ЕС не е съгласувал конкретни мерки, с които да помогне на Украйна да укрепи границата си.

Порошенко обсъди начините за приложение на мирния план и с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Порошенко заяви, че сепаратистите продължават нападенията си, включително с използване на артилерия.

Байдън потвърди че САЩ работят с Г-7 за подготвяне на икономически санкции срещу Русия, ако Москва не предприеме стъпките, за които я призовава групата на развитите страни. Сред тях са "признаване на резултатите от изборите в Украйна, пълно извеждане на въоръжените си сили от границата с Украйна, спиране на потока от оръжия и бойци през границата и да използва влиянието си сред въоръжените сепаратисти, за да сложат оръжие и да се откажат от насилието", припомня ИТАР-ТАСС.

Москва: Трябва диалог със сепаратистите

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров обсъдиха ситуацията в Украйна след обявяването на мирния план.

"Лавров подчерта, че оценката на този план беше дадена от президента Владимир Путин", съобщава руското външно министерство след разговора, проведен по инициатива на САЩ.

"Русия винаги е подкрепяла прекратяването на огъня, но това е само първа стъпка, главното е да се започне диалог без ултиматуми и като се отчитат позициите на тези, които реално контролират ситуацията в югоизточните региони на Украйна с цел да се постигне истинско решение", заявил Лавров.

"Министърът отбеляза и необходимостта Киев най-накрая да заеме конструктивна позиция по въпроса за ценообразуването на руския газ", добавя в изявлението си руското външно министерство.

Лавров говори и с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Според съобщение на дипломатическото ведомство на Москва двамата са заявили, че е необходимо "трайно спиране на огъня" като категорично условие, за да започнат практически стъпки към диалог между властите в Киев и бунтовниците в Югоизточна Украйна.

Обсъждайки ситуацията в Украйна, двамата министри разговаряха в неделя за ролята на ОССЕ в укрепването на доверието между страните в конфликта, за нуждата да се намери
справедливо решение на "газовия проблем" и възможно най-скоро да бъдат свикани консултации между Москва, Киев и Брюксел, за да се анализират последиците от планираното подписване на споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС.

Въпросът за санкциите срещу Русия още е на дневен ред

Няколко европейски министри на външните работи заплашиха с нови санкции, ако Русия не съдейства за предложения от Украйна мирен план и не спре потока през границата си на оръжия
и въоръжени бойци към Източна Украйна.

Русия "води пропагандна война с пълна сила и няма признаци да е затворила границата", каза шведският външен министър Карл Билт.

Въоръжени бойци и дори танкове продължават да влизат през границата в Източна Украйна, заяви той. "Ако руснаците казват, че не знаят как да затварят граници, не смятам, че това е изявление, което заслужава особено доверие", добави Билт.

Според британския външен министър Уйлям Хейг въпросът за нови европейски санкции срещу Русия зависи от това как федерацията ще реагира на мирния план на украинския лидер Петро Порошенко.

"Русия приветства мирните предложения на президента Порошенко. Сега въпросът е как това ще се превърне в действия. Руското ръководство не бива да се съмнява, че сме вложили много време и сили в разработката на икономически санкции срещу Русия и сме готови да ги въведем, ако се наложи, на европейската среща на върха (на 26-27 юни в Брюксел)", каза Хейг.

"Министрите ще положат всички усилия, за да подкрепят възстановяването на мира и стабилността в Украйна, а най-доброто средство за това е планът на Порошенко", добави британският първи дипломат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят