Сраженията в Кабул приключиха, нападателите са убити

НАТО: Нападенията показаха способностите на местните сили за сигурност

Сраженията в Кабул приключиха, нападателите са убити

Сраженията в Кабул приключиха. Всички талибани, участвали в започналите вчера атаки в афганистанската столица, са убити. Общо 47 души са убити при 18-часовите атаки на талибаните, съобщиха осведомителните агенции в понеделник.

Двете сгради - в дипломатическия квартал и близо до парламента - където бяха заели позиции нападателите, са били обезопасени в понеделник, съобщи говорителят на афганистанското министерство на вътрешните работи Седик Седики. Той обобщи, че "всички нападатели са мъртви, сраженията приключиха".

Афганистанските сили за сигурност съобщиха по-рано, че в понеделник са започнали финален щурм срещу неколцината талибани, заели позиция в сграда в дипломатическия квартал на Кабул. В един момент бунтовниците спрели да отговарят на огъня и бойци от специалните части нахлули в сградата.

Талибаните започнаха вчера шест самоубийствени нападения в Афганистан, за да отбележат началото на своята традиционна пролетна офанзива. Мишена на трите атаки в Кабул бяха парламентът и посолствата на няколко западни държави. Останалите нападения бяха извършени в други три града.

Трима цивилни афганистанци, осем войници и 36 бунтовници са убити по време на 18-часовата офанзива на талибаните в столицата и три други града в Източен Афганистан, съобщи министърът на вътрешните работи Бисмуллах Мохамади. Ранени са 25 цивилни и 40 военни.

Шестнайсет талибани са участвали в атаките в три района на Кабул. Повечето са пътували, преоблечени като жени с бурки. Министърът се оправда, че неутрализирането на атаките в Кабул е отнело цели 18 часа, понеже афганистанските сили за сигурност се стараели да пазят живота на гражданите в гъсто населените жилищни квартали, където били извършени.

Мишени на шестте координирани атаки били парламентът, вицепрезидентът и западни посолства. Бунтовник, задържан в провиниця Нангархар, признал пред полицията, че мрежата Хакани, базирана в Пакистан, е организирала атаките.

Нападенията показали способностите на местните сили за сигурност

Последните планирани и координирани нападения в Афганистан показаха способностите на местните сили за сигурност, обучени от инструкторите от ИСАФ, коментираха представители на НАТО в централата на организацията в Брюксел, предаде БТА.

Говорителят на пакта Оана Лунджеску посочи, че напредъкът в Афганистан е чувствителен и това е било видно вчера, когато местните сили за сигурност не са позволили причиняването на повече щети и не са допуснали жертви извън групата на нападателите. Афганистанските сили за сигурност направиха това, за което са обучени и го направиха добре, подобни нападения не променят сроковете и стратегията за изтегляне, добави говорителят.

По нейните думи Афганистан ще бъде основната тема на предстоящата през тази седмица в Брюксел двудневна среща на министрите на отбраната и на външните работи от НАТО. Министрите ще разговарят за последен път преди срещата на държавните и правителствените ръководители от пакта през май в Чикаго.

Карзай: Талибанските атаки са провал за разузнаването на Кабул и на НАТО

Вчерашните координирани самоубийствени атаки на талибаните открояват пропуски на афганистанското разузнаване и съответните служби на НАТО. Това заяви президентът Хамид Карзай.

"Внедряването на терористи в Кабул и други провинции е провал на разузнаването - за нас и особено за НАТО; тези случаи трябва да бъдат разследвани сериозно", заяви Карзай в комюнике.

Карзай похвали мъжеството и саможертвата на силите за сигурност, реагирали според него "бързо и адекватно, за да възпрат терористите".

"Афганистанските сили за сигурност доказаха пред народа, че могат успешно да защитават страната", добави президентът.

Западни експерти и дипломати обаче се опасяват, че талибаните може отново да демонстрират сила, щом наближи изтеглянето на всички бойни части от НАТО, насрочено за края на 2014 г.

До тази дата отговорността за сигурността на страната трябва изцяло да бъде прехвърлена на афганистанските сили, а това е голямо предизвикателство за тях, казват експерти. Наблюдатели твърдят, че местните сили никога няма да бъдат достатъчно подготвени за тази задача - заради липса на средства и мотивация, поради корупцията и внедряването на талибани в редиците им, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?