Сраженията в либийския град Дерна стават все по-ожесточени

Сраженията в либийския град Дерна стават все по-ожесточени

ООН предупреди, че насилието си разраства в либийския град Дерна, чиито жилищни зони са мишена на въздушни удари и артилерийски обстрел, предаде Ройтерс.

Има силен недостиг на вода, храна и медикаменти, а 125-те хиляди жители на града нямат електричество и течаща вода, посочи в доклад световната организация.

Източният град е обкръжен от юли 2017 г. от Либийската национална армия (ЛНА), чийто лидер Халифа Хафтар се противопоставя на признатото от международната общност правителство в западната част на страната.

Разположен на около 270 км от границата с Египет, това е единственият голям град в Източна Либия извън контрола на силите на Хафтар.

"ЛНА обяви, че контролира източния и западния вход на града и околните зони, където има сблъсъци", се казва в доклада.

Силите на Хафтар опитват да превземат града от коалиция местни бойци и ислямисти, известна с името Съвет на муджахидините от Дерна или Сили за защита на Дерна.

Хафтар казва, че опитва да изкорени заплахата, която представляват за Либия войнствените ислямистки групировки. Критици го обвиняват, че нарича всички свои опоненти "терористи" в опит да разшири властта си.

До този месец кампанията на ЛНА се ограничаваше до откъслечни въздушни удари и бомбардировки. От 22 май безразборният артилерийски обстрел отне живота на поне петима цивилни, включително две деца, каза ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?