Сраженията в Сирия продължават, наблюдателите на ООН се изтеглят

Очаква се нови висши функционери да напуснат режима на Асад

Сраженията в Сирия продължават, наблюдателите на ООН се изтеглят

Сраженията в Сирия продължават, като се водят ожесточени боеве до основното военно летище на столицата Дамаск – Маззе и около втория по големина сирийски град Алепо. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи за десетки загинали през последните дни, като от началото на съпротивата срещу режима на президента Башар Асад през март миналата година броят на жертвите надмина 21 хиляди.

На този фон представителите на ООН в Сирия подготвят напускането на мисията си от военни наблюдател след неуспешния опит на международната общност да постигне примирие, съобщи Асошиейтед прес.

Решението на Съвета за сигурност да прекрати на 19 август наблюдателската мисия отразява разочарованието на висшите представители на ООН, опитали се да намалят кръвопролитията в Сирия.

И двете страни "избраха пътя на войната", заяви помощник- генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Едмонд Мулет.

Международната общност не може да предприеме по-сериозни мерки най-вече заради съпротивата на Русия и Китай.

Много висши военни напуснаха Асад, но управлението му изглежда относително стабилно.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че разполага с информация за бъдещи "зрелищни" дезертирания в сирийския режим.

"Според информациите, които имаме, но ще видим дали ще се потвърдят в следващите дни, ще има още зрелищни дезертирания", заяви Фабиюс по време на посещение в Бейрут, цитиран от Франс прес.

Той припомни "изключително зрелищните дезертирания" през последните седмици на премиера Рияд Хиджаб и на генерал Мунаф Тлас, най-висшият дезертирал сирийски офицер и приятел от детинство на президента Башар Асад.

"Всичко това показва, че хора от различни общности са решили да изоставят режима, защото виждат, че единственото, което Башар Асад умее сега, е да избива собствения си народ", отбеляза Фабиюс.

Той предупреди, че падането на режима в Сирия не трябва да се съпровожда от покачване на екстремизма.

"Трябва режимът да се смени, но институциите да продължат да са стабилни, иначе може да се получи ситуация от иракски тип", каза френският външен министър.

"Призоваваме за преходно правителство на широко национално единство, което ще гарантира правата на различните общности", посочи Фабиюс и отново прикани сирийската опозиция да се обедини.

Той припомни, че Европа е доставила хуманитарна помощ на сирийците за над 90 милиона евро, а Франция - за близо 15 милиона евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят