В навечерието на президентските избори

Сраженията в Украйна взимат нови жертви, Москва обвини Запада за "гражданската война"

За разлика от Медведев, Путин ще признае вота

Руини след боевете в Семьоновка, сн. ЕПА/БГНЕС

С приближаването на ключовите президентски избори в Украйна насилието продължава,

а контролираните от проруските сепаратисти региони в източната страна отказаха да участват във вота, въпреки че Киев обяви, че в деня на изборите в неделя няма да води военни действия срещу тях.

 

Москва засили натиска срещу управляващите в Киев и втвърди тона срещу Запада, като ги обвинява за кризата.

 

" В Украйна се води истинска гражданска война", заяви руският президент Владимир Путин.

 

Toй обяви обаче, че Москва ще признае изборите и ще има диалог с новото ръководство на Украйна само три дни, след като руският премиер Дмитрий Медведев обяви обратното. Путин посочи още, че продължаващите сблъсъци между правителствените сили и сепаратистите създават ситуация, която не съответства на международните изисквания за нормален изборен процес.

 

Според Путин кризата в Украйна е резултат от отказа на бившия украински президент Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз.

 

"Последва държавен преврат, подкрепен от нашите американски приятели, и в крайна сметка настъпи хаос и истинска гражданска война", заяви руският президент.

 

Сраженията не спират

 

В петък продължиха кръвопролитията, като най-малко петима души бяха убити в престрелка близо до източния украински град Донецк. Четирима от жертвите са сепаратисти, а един е от силите на правителството.

 

За последното денонощие в Украйна са загинали най-малко 20 души, като управляващите в Украйна обвиняват за насилието Москва.

 

Киев съобщи за проведени няколко успешни акции, сред които ликвидирането на въоръжени лица в близост до град Рубижне в Луганската област.

 

Командирът на проукраинската милиция Семен Семенченко заяви, че проруските сепаратисти използват автоматично оръжие, снайпери и гранатомети срещу неговите сили.

 

В град Славянск в Донецка област е имало масиран артилерийски обстрел, в резултат на който са разрушени няколко жилищни сгради. На обстрел е било подложено и село Семьоновка край Славянск.

 

В град Артьомовск, Донецка област, около 20 демонстранти са окупирали първия етаж на кметството с искане да бъде прекратена подготовката за изборите за президент на Украйна.

 

Извършен е и саботаж срещу железопътен участък в Донецка област, а се съобщава и за проблеми с комуникациите.

Путин: В Украйна се води гражданска война

 

На този фон Руската федерация засили обвиненията срещу Запада.

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че в сегашните проблеми, свързани с Украйна и Крим, са предизвикани от отсъствието на доверие в света, каза Путин.

 

В Крим Русия осигури свободно изразяване на волята на гражданите, подчерта президентът във връзка с референдума, след който Крим се отцепи от Украйна.

 

"Ако не бяхме направили това, щеше да има по-големи трагедии от тези, които виждаме в някои градове на Украйна днес, например в Одеса, където живи хора бяха изгорени", посочи той.

 

"Ние не допуснахме такава трагедия в Крим и смятам, че постъпихме правилно", посочи президентът.

 

Министърът на отбраната Сергей Шойгу също заяви, че случващото в Украйна след свалянето на президента Янукович е де факто гражданска война.

 

"В Европа изкуствено бе създадено огнище на напрежение. То влияе негативно на глобалната сигурност", каза Шойгу.

 

Западът предизвиква "цветни революции"


Руският външен министър Сергей Лаворов продължи обвиненията срещу Запада за кризата в Украйна. По думите му предизвикването на "цветни революции" отвън само увеличава
горещите точки по света.

"За съжаление схемата, основаваща се на отстояване на собствената изключителност, използване на двойни стандарти, стремеж за извличане на едностранна геополитическа изгода от кризисни ситуации широко се прилага не само в Европа, а и в други региони", каза Лавров при откриването на Третата московска конференция по международна сигурност, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него "това подкопава ефективността на усилията за уреждане на кризи".

"Ако искаме наистина да помогнем на украинския народ да преодолее кризата, е нужно да се откажем от игрите с нулев резултат, поощряването на ксенофобски, неонацистки настроения", коментира той.

 

В същото време ЕС и САЩ обвиняват Русия за подклаждане на конфликта в Украйна.

"Единно пространство от Лисабон до Владивосток"

Лавров настоява да се вземе правилен урок от събитията в Украйна и колкото се може по-скоро да се пристъпи към "осъществяване на принципите на равна и неделима сигурност в евроатлантическия регион и към създаване на условия за изграждане на единно икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток".

"Вместо да се пристъпи към изпълнение на естествените, произтичащи от живота задачи за хармонизиране на интеграционните проекти в Европа и Евразия, бяха предприети опити да се поставят държавите от постсъветското пространство пред жестокия избор между Запада и Изтока - или с нас, или против нас", каза Лавров.

На същата конференция бяха изнесени и данни на Генералния щаб на руската армия, според които в Украйна на страната на властите в Киев действат десетки чуждестранни военни наемници, включително американци.


Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов каза, че Москва възнамерява да предприеме стъпки, с които да отговори на увеличената активност
на НАТО близо до границата на Русия, съобщава Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?