Министерството на финансите предлага

Сребърният фонд да се пълни с парите за втора пенсия

Средствата за допълнително осигуряване ще могат да се местят през година от частен фонд в НОИ и обратно

Сребърният фонд да се пълни с парите за втора пенсия

Министерството на финансите (МФ) обяви какви корекции възнамерява да направи в оспорваните поправки на пенсионния модел, приети на юруш в края на миналата година от ГЕРБ и ДПС и влезли в сила от 1 януари. Натрупаните средства за втора пенсия в универсален фонд да отиват в държавния Сребърен фонд, ако родените след 1959 г. решат да се осигуряват само в Националния осигурителен институт (НОИ), предлага МФ. След като парите от индивидуалната им партида в частния фонд бъдат прехвърлени в държавния, вноските на тези хора ще постъпват изцяло в бюджета на държавното осигуряване. Сумите, преместени в Сребърния фонд, ще могат да се връщат обратно в допълнителното осигуряване при условие, че работещите променят мнението си и поискат отново да спестяват за втора пенсия. Парите, внесени междувременно в НОИ, обаче, няма как да се прехвърлят в частен фонд и да трупат доходност.

Остава възможността родените след 1959 г. да могат да изберат дали цялата им вноска за пенсия да отива в НОИ или 5% от осигурителния им доход да продължи да постъпва в частен фонд. В момента решението е необратимо и работещите, предпочели този вариант, не могат повече да се осигуряват за втора пенсия.

Тези промени, въведени от януари, бяха критикувани както от пенсионните фондове, така и от Реформаторския блок, АБВ и БСП, но бяха подкрепени от ДПС и депутати от партията на Христо Ковачки. Тогава ГЕРБ обещаха ревизия на промените, които макар и формално влезли в сила, не се прилагат на практика заради липса на поднормативна уредба.

Средствата в Сребърния фонд са част от фискалния резерв. Досега той се пълнеше основно със средства от приватизация, но в последните години постъпленията в него са минимални. Прехвърлянето на парите за втора пенсия от частните фондове в Сребърния ще е допълнително перо за увеличаване на парите в него и съответно на фискалния резерв. То ще даде възможност разходите в бюджета да бъдат повишени без резервът да намалява под законовия минимум.

В ревизираните от финансовото министерство текстове се предлага още хората да могат да сменят частния с държавен фонд и обратното през 1 година. За последно обаче ще могат да заявят, че искат да се осигуряват за втора пенсия 5 години преди да изпълнят изискванията за пенсионна възраст и стаж.

Заден за вноските на новите работници

Предвидени са и изменения в друг спорен текст, действащ от началото на годината - младежите, които тепърва започват работа, ще имат 1 година да изберат дали да се осигуряват и за втора пенсия. Ако не го направят, вноските им отиват изцяло в НОИ. Този текст също реално не е влязъл в сила, тъй като първите осигурителни вноски на започналите работа през януари, ще бъдат преведени на 25 февруари.

Сега финансовото министерство предлага срокът за избор на частен фонд да е 3 месеца. Ако през това време младежите не заявят къде искат да отиват парите им, ще бъдат разпределяни служебно в частен фонд. Такъв беше редът до края на 2014 г.

Промени в изчисляването на пенсиите

Възможността хората да местят част от парите си за пенсия от частен в държавен фонд и обратното ще промени начина на изчисляване на пенсиите им. До края на 2014 г. парите, които бъдещите пенсионери трябваше да получат от НОИ, се намаляваха с коефициент, тъй като те задължително щяха да получат и втора пенсия. Сега се предлага такова намаление да има за периодите, в които част от осигуровките им отиват в частен фонд. За времето, в което са се осигурявали само в НОИ, ще им се дава пълният размер на държавната пенсия. Не е ясно дали това няма да направи по-трудно изчислението на месечните суми, които бъдещите пенсионери ще получават от държавата.

Ако законопроектът на финансовото министерство бъде одобрен от правителството, а след това от парламента в този си вид, той ще влезе в сила със задна дата - от 1 януари 2015 г. Така спорните пенсионни промени от края на миналата година може никога да не влязат в сила.

Промените на финансовото министерство не засягат въобще въпроса за таксите, които пенсионните фондове събират от клиентите си, както и за минималната доходност, която трябва да осигуряват. Наскоро депутати от ГЕРБ анонсираха, че подготвят промени в Кодекса за социално осигуряване, които освен прехвърлянето на средства от частното в държавното осигуряване, трябва да доведат до намаление на таксите на дружества и да променят изискванията за доходността.

Текстове, писани на коляно

"Промените са писани на коляно. Не е ясно как се отнасят към останалите текстове в Кодекса за социално осигуряване, както и към закона за Сребърния фонд", коментира Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Според него съхранението на парите за втора пенсия в Сребърния фонд противоречи на функциите на този инструмент. Освен това хората, чиито вноски за втора пенсия отидат в този фонд, ще бъдат ощетени, тъй като върху средствата им няма да се трупа доходност и те реално ще се топят от инфлацията.

"Това е още един начин за отнемане на средствата на хората, с който реално ще се напълни фискалният резерв", добави Абаджиев. Асоциацията на фондовете ще излезе с официално становище по промените в близките дни, след като ги анализира детайлно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес