Сребърният фонд в очакване на над 1 млрд. лв. приходи

Над 1 млрд. лв. приходи от приватизация на държавни дружества и от концесионни такси се очаква да постъпят в Сребърния фонд през следващите 3 години, прогнозира пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Във формирания през 2007 г. фонд, с чиито средства от 2018 г. трябва да започнат да се увеличават пенсиите, към момента има близо 1.7 млрд. лв., чиято основна част се държи в БНБ и малка част по депозити в частни банки. Те се управляват с нищожна доходност, като тази година постъпленията във фонда ще са символични.

През 2011 г. обаче от приватизация в него ще влязат около 61 млн. лв., а през следващите две години съответно 400 и 450 млн. лв., изчисли Младенов.

Засега не е ясно от продажбата на кои държавни активи се очакват приходите, след като към момента "Булгартабак" е единственото дружество, върху подготовката на чиято приватизация се работи. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма има намерение да раздържави и миноритарните си дялове с електроразпределителните дружества, като участието в дружеството Е.ОН бе апортирано в Държавната консолидационна компания (ДКК) за да го пусне тя на борсата. При продажба през ДКК обаче парите няма да влязат в Сребърния фонд.

Младенов съобщи още, че на петъчното заседание управителният съвет на фонда е решил от 2011 г. средствата в него да бъдат разпределени в краткосрочни депозити в БНБ - за 2, 3 и 6 месеца. Това ще увеличи доходността от лихви повече от два пъти, каза социалният министър.
В момента сумата от 1.683 млрд. лв. е на вечен депозит с лихва от 0.1%. С промяната доходността ще се увеличи до 0.35%, обясни той.

Според данните на Министерството на финансите от септември тази година пък доходността на фонда била малко под два процента.

Друго решение на управителния съвет на Сребърния фонд е да се създаде работна група от експерти от  Министерството на финансите, БНБ, бизнеса и синдикатите, която да даде идеи в какви инструменти да бъдат инвестирани средствата, за да се получи по-висока доходност за в бъдеще. Предложенията трябва да бъдат готови и приети от Министерския съвет до края на годината, добави Младенов.

"Към средствата на Сребърния фонд вече се проявяват неприкрити интереси", каза вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, цитирайки предложение на член на управата на фонда парите да се вложат в акционерни дружества със специална инвестиционна цел и да се включат в колективни инвестиционни схеми.

"Това създава опасност парите да останат някъде на депозит или да финансират непечеливши проекти", каза Манолов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?