Сред кандидат-кметовете открити 428 агенти

Сред кандидат-кметовете открити 428 агенти

Сътрудници или служители на бившата Държавна сигурност са били 428 кандидати за кметове на населени мести и общини, обяви в четвъртък комисията по досиетата. Поименният списък с позоваванията към съответните документи от архивите на ДС е публикуван в интернет на адрес http://www.comdos.bg

Комисията е проверила над 13 хиляди претенденти за кметове. Поради огромния обем работа не са били проучени кандидатите за общински съветници, които са няколко десетки хиляди.

Най-много бивши сътрудници на ДС – щатни и нещатни – има сред кандидатите на БСП – 76, следвани от ДПС – 60 и ГЕРБ – 39.

Сред кандидатите за кметове на големи общини има няколко имена на свързани с ДС лица, част от които са добре известни, като, например, кандидатът за София Бриго Аспарухов, издигнат от БСП, или за Русе - Ваньо Танов, издигнат от ГЕРБ.

Сътрудник на ДС е бил издигнатият от Евророма претендент за Стара Загора Огнян Трингов, както и Павлин Павлов, предлаган от Движение за единение на нацията – за Варна.

СДС има 11 кандидат-кметове на населени места, сътрудници на ДС, един е сред издигнатите съвместно от СДС и ДСБ за кмет на село, двама са от ССД. Неколцина са и претендентите от НДСВ. Единични случаи на тайни ченгета има и сред кандидатите на Зелената партия, ВМРО, земеделците, различни коалиции и разнообразни инициативни комитети, бизнесформирования, комунистически партии, социалдемократи и др.

Още преди да започне проверката на комисията по досиетата, от БСП категорично заявиха, че темата не ги вълнува, и ако техни кандидати се окажат свързани с ДС, това няма да повлияе на отношението на партията към тях, a ДПС традиционно не коментира темата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след оповестяване на имената коментира, че „всеки, който е прикривал от него агентурното си минало, ще бъде отстранен”. Тази процедура обаче нямало да важи за “няколко човека”, за които той бил “проверил”, че “са работили в интерес на държавата”. Вероятно Бойко Борисов визира кандидата за кмет на Русе Ваньо Танов, който беше шеф на НСБОП по време на неговия престой като главен секретар на МВР. Агентурната принадлежност на Танов към ДС е известна отдавна.

От ГЕРБ обаче ще изчакат до получаването на пълната документация за хората, за които е установена принадлежност към ДС. Това се налага, според партията заради прецедента, когато административният съд отмени решение на комисията по досиета. Според него варненският координатор на партията Павел Димитров е работил за Държавна сигурност. Той бе проверен като член на Висшия съдебен съвет, а документите сочат, че в системата на ДС е имал дори чин полковник. Съдът обаче не бе удовлетворен от документите, представени от комисията по досиетата за миналото на Димитров. 

Неотдавна кандидатът за кмет на Варна от ГЕРБ Свилен Крайчев заяви по повод на случая „Павел Димитров”, че „съдът е представил доказателства, че партията му не била съставена от ченгета, както се твърдяло”.

След решението на комисията по досиетата  и политическото ръководство на НДСВ призова кандидат-кметове, които са издигнати или подкрепени от партията и оповестени от комисията, да оттеглят кандидатурите си за предстоящите избори.  

“НДСВ не гарантира подкрепата си за тях”, се казва в позицията на жълтите. В нея се посочва още, че през всичките години от създаването си движението има ясна и последователна политика да не допуска обществени позиции да се заемат от сътрудници на бившата Държавна сигурност. Напомня се и изискването на кандидатите да декларират непринадлежност към ДС и че носят морална отговорност.

НДСВ отмени през 2002 година предишния закон за отваряне на досиетата и разпусна комисията “Андреев”.

Малко преди да излязат резултатите от проверката за миналото на кандидат-кметовете, лидерът на СДС Пламен Юруков заяви, че партията ще свали политическото доверие от издигнатите от нея лица, за които се докаже, че са били свързани с ДС.

По-късно кандидатът за кмет на софийското село Мировяне Григор Весов, издигнат от "Десния алианс за София", чието име е в списъка на комисията по досиетата, оттегли кандидатурата си, съобщиха от щаба на алианса.

„Надявам се, че МВР и прокуратурата ще стигнат до първоизточниците на информацията, публикувана във в. "Експрес" за това кои кандидат-кметове са сътрудничили на Държавна сигурност”, заяви пред журналисти часове преди огласяването на решението на комисията по досиетата вътрешният министър Румен Петков. В сряда служители на ГДБОП и на прокуратурата влязоха в редакцията на вестника. Повод за проверката им бе публикацията във вестника с имената на свързаните с ДС кандидат-кметове, която се появи дни, преди да излезе официалното решение на комисията.

Вътрешният министър посочи в четвъртък, че има законови текстове, които забраняват публикуването на подобни информации. Много е важно кой е извършителят на нарушението, да не кажа - престъплението, добави Петков. Той не бе попитан от присъстващите журналисти в такъв случай как може да се окачестви неговото деяние, когато миналата година оповести в разрез със закона принадлежността на неколцина известни журналисти и издатели на вестници към бившата ДС.

Споделяне

Още от България