Сред мигрантите на "Оупън армс" може да избухне насилие

Сред мигрантите на "Оупън армс" може да избухне насилие

Всеки момент може да избухнат сбивания между 150-ината изтощени и стресирани мигранти, спасени в Средиземномно море, които още са на испанския кораб "Проактива Оупън армс", защото крайбрежните държави отказват да ги приемат. За това предупреди основателят на неправителствената организация, предаде Франс прес.

"Не зная колко дни ще издържим, след половин час може да има конфликт и тежко ранен или по-лошо, някой да умре на борда в резултат на насилие. "Това би било трагедия, би било непростимо", каза с тревога Оскар Кампс в интервю за испанското радио "Седена Сер".

Според Кампс 19-е членове на екипажа на "Оупън армс", който се намира край италианския остров Лампедуза, след като от началото на август спаси около 150 мигранти близо до либийския бряг, все по-трудно овладяват напрежението, предизвикано от струпването на много хора, несигурността и силния посттравматичен стрес" у спасените.

"Представете си само, че има две мивки и 180 квадратни метра покрита площ. Има кавги за сенчесто кътче, за слънчево място, кавги за храна, на опашката пред мивките", разказа Кампс. Времето, влошило се последните дни, засилва напрежението, защото мнозина страдат от морска болест и повръщат.

"Не трябва да забравяме, че те са били подложени на изтезания, на насилие, на всякакъв вид тормоз, робски труд, и при най-малкия проблем ситуацията става много напрегната", подчерта основателят на испанската НПО.

Някои мигранти започнаха гладна стачка на борда и организацията трябваше да изпрати на кораба "екип за психологическа подкрепа и медиатори, за да се опитат да възстановят спокойствието" сред пътниците, които са от над 10 различни националности.

"Те са на борда от дълго време. Не могат да се обадят на близките си, за да им кажат, че са живи. Има мъже, които имат семейства, деца. Те не знаят какво ще се случи и това поражда голяма тревожност".

Две бебета с родителите им са били откарани тази сутрин с хеликоптер в Малта по здравословни причини, уточни Кампс.

На борда на "Проактива" остават 147 мигранти.

Малта и Италия отказват достъп на кораба до техни пристанища. Испания отхвърли вчера искането на капитана да даде убежище на 31 непълнолетни мигранти, намиращи се на кораба.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа