Сред работещите в Кипър европейци най-много са българите и румънците

Българите и румънците са най-много сред всички работещи в Кипър от страните от Европейския съюз. В същото време безработицата в островната държава се увеличава, съобщи БНР.

4.2% от работещите в Кипър са граждани на Европейския съюз и по този показател страната е на първо място в общността. Това съобщи социалният министър Сотирула Хараламбус конференция в Никозия, посветена на активните политики на пазара на труда в Кипър и Евросъюза. Втората позиция заема Испания с 2% наети от други страни-членки.

За две години – 2009 и 2010 година броят на заетите кипърци се е увеличил с малко над 3%, докато работещите от страните-членки на Европейския съюз са нараснали почти двойно, с близо 47%.

Кипър бе първата страна, който отвори трудовия си пазар безусловно за български граждани. В момента на острова легално, с трудови договори и осигуровки, работят около 17 000 наши сънародници.

Социалният министър на Кипър коментира, че по силата на европейските регламенти правителството не може да ограничи този поток. В момента обаче равнището на безработицата е 7.2%, което е висока за страната стойност. Прогнозата е догодина тя да стигне 7.5%. По темп на нарастване на безработицата островната държава е трета в ЕС след Гърция и България.

Още от Европа