Средната класа у нас бедна и наемна

Една трета от българите се считат за средна класа, но в същото време си дават сметка, че не отговарят особено на критериите за тази прослойка, защото са наемни работници, половината им доходи отиват за храна и не са сигурни в стабилитета на финансовото си положение. Това сочи национално представително проучване сред 2000 души на възраст между 18 и 70 години, изготвено и представено от "Галъп Интернешънъл".

Използваният подход за определяне на средната класа се дефинира от критериите за доход, социален статус, равнище на притежание и образователен статус и психологичен критерий - самооценка на анкетирания за социалното му положение.
Проучването на средната класа в България показва, че тя е изключително “българска” и е свързана с маркери, които са типични за България. Тя е все още бедна и не дотам средна, коментира Андрей Иванов, експерт по въпросите на човешкото развитие и мониторинга на бедността. Според него странното е, че определилите се средна класа и по-заможните не спестяват, а това е гаранция за стабилност на доходите им. Според проучването 48 % от разходите на представителите на средната класа у нас са за храна.

За разлика от средната класа на Запад, която се характеризира с притежание на среден и малък бизнес, у нас средната класа се представлява от хора на наемния труд, което още веднъж утвърждава нейния “български характер”, посочи Иванов.

Само 10 на сто от представителите на средната класа имат собствен бизнес, плахо купуват акции и участват във финансови операции, съобщи изпълнителният директор на “Галъп” Марчела Абрашева.  Нито средната класа, нито представителите на по-заможните слоеве от населението се чувстват спокойни по отношение на своите доходи, допълни тя. Само 29% от богатите считат доходите си за стабилни, добави директор “Изследвания” в агенцията Лилия Станкова.

91% от представителите на средната прослойка оценяват като много силно социалното разслоение сред българите. По-голямата част - 49% от представителите на средната класа не очакват социалните неравенства да намалеят, след приемането на страната ни в Европейския съюз.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?