Средната възраст на самоубийците в България пада

Всеки ден един млад българин до 18-годишна възраст се опитва да сложи край на живота си. Това сочи статистика на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), обявена в понеделник от доц. Михаил Околийски. По думите му най-честата причина младежи да посягат на живота си са конфликти с родителите, следвани от любовната мъка и проблемите в училище.

Според статистиката, тези опити рядко завършват трагично, но психолозите предупреждават, че травмата и стигмата остават за дълго време. За да има ефект, превенцията на самоубийствените пориви трябва да започне още в начална училищна възраст, заяви експертът.

В последните години са намалели опитите за самоубийство сред хората на възраст между 50 и 59 г., но сред по-младите са се увеличили двойно, каза д-р Владимир Наков от НЦОЗА. Средната възраст, в която се наблюдават най-много суицидни тенденции, намалява очевидно и при двата пола. Според проучването на центъра, най-често посягат на живота си хората между 18 и 29 години. Пикът на опитите за самоубийство се наблюдава най-често през летните месеци, особено през август.

3005 са опитали да отнемат живота си през 2012 година. От тях с фатален край са завършили 766 от случаите. В страната ни обаче няма нито един специализиран центрове за подкрепа при направен първи опит за самоубийство, изключителен недостиг има и на обучени специалисти, които да се включат при вторичната превенция, алармира доц. Околийски. Именно затова тази година беше приета Националната програма "Превенция на самоубийствата 2013-2018".

Споделяне

Още по темата

Още от България