Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Средната заплата през първото тримесечие е 778 лв. и спада с 3% спрямо година по-рано

2 коментара

През първото тримесечие на 2013 г. средната заплата намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г. с 3.1% до 778 лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната заплата, са: "Култура, спорт и развлечения" - със 17.9%, "Образование" - с 10.1%, и "Професионални дейности и научни изследвания" - със 7.2%.

Средната заплата за януари е била 773 лв., за февруари - 766 лв., и за март - 796 лева.

През първото тримесечие на 2013 г. средната заплата нараства с 4.3% спрямо първото тримесечие на 2012 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" - с 21.7%, "Образование" - с 9.2%, и "Държавно управление" - с 6.5%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2013 г. са получили наетите в дейностите: "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1 822 лв.; "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1 578 лв.; "Финансови и застрахователни дейности" - 1 447 лева.

Най-нископлатени са били наетите в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 523 лв.; "Административни и спомагателни дейности" - 526 лв.; "Други дейности" - 555 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна заплата през първото тримесечие на 2013 г. в обществения сектор нараства с 5.8%, а в частния сектор - с 3.9%.

Същевременно в края на март се увеличават наетите по трудово и служебно правоотношение - с 10.5 хил. души или с 0.5% спрямо края на декември 2012 г., като достигат 2.23 млн. души.

В края на март наетите по трудово и служебно правоотношение са с 24.9 хиляди или с 1.1% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в "Преработваща промишленост" - с 13.3 хиляди, и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 9.8 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 9.2%, и "Строителство" - с 5.6%.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2012 г. най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Административни и спомагателни дейности" - с 5.7 на сто, и "Селско, горско и рибно стопанство" - с 3.8 на сто.

Най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 2.3%, и "Строителство" - с 2.2%.

В структурата на наетите по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в "Преработваща промишленост" и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 21.8 и 17.2 на сто.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #2

  Да ви е.а майката и "журналисти" дето го отровихте тоя народ от лоши новини къде истински къде измислени!!!
  Първо заглавието е грешно ама преднамерено нали!? Защото от текста се вижда че всъшност има увеличение на средната заплата с 4.3% от първо тримесечие на 2012 до първо на 2013 всъшност. Това вериоятно отново ще се окаже най-голямото увеличение на доходите в страна от ЕС за периода, въпреки че за нас е отстъпление от ръстовете в последните години по 10-12%. Така е по- традаиция вече от 5

 2. Анонимен
  #1

  Ха-така, чакаме Воленчо да я направи 1500.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.