Средната заплата у нас стигна 758 лв. или с 8.4% повече отпреди година

Средната работна заплата в България през второто тримесечие на тази година нараства с 8.4% спрямо същия период на миналата година и достига 758 лв., съобщи Националният статистически институт (НСИ) в четвъртък.

Най-голямо e увеличението в некласифицираните икономически дейности, определяни от статистиката като "други дейности” - с 22.1%, в търговията и автомонтьорството - с 18.9%, и в групата на "професионалните дейности и научните изследвания” - с 16.2%.

Традиционно най-високи заплати са получени в далекосъобщенията и творческите професии - 1766 лв., в енергетиката - средно 1547 лв., във финансовите услуги - 1533 лв.

Най-ниска средна заплата се получава в помощните административни дейности - 498 лв., в туризма - 499 лв. и в селското стопанство - 572 лева.

Според данните на НСИ наетите по трудов договор лица в края на юни намаляват с 47.5 хиляди души спрямо същия период на миналата година, което е с 2.2% по-малко. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в преработващата промишленост - с 18.1 хиляди души, строителството - 7 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в наетите в търговията с недвижими имоти - с 10.4%, и в строителството - с 5.3%.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?