Средните заплати на банковите мениджъри се понижили с 60 на сто

Средните възнаграждения на топ-мениджърите в европейските банки са се понижили почти с 60 процента през 2009 г. За това съобщава британският в. "Файненшъл таймс", като се позовава на данни от допитване до 17 ръководители на най-големите финансови институции.

Ако през 2008 г. средната заплата на банкерите е била около 14 милиона долара, през миналата година се е понижила до около 6 милиона. Най- сериозно са намалели възнагражденията на шефовете на "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), "Барклис" (Barclays) и "Джей Пи Морган" (JPMorgan Chase).

В същото време заплата на мениджърите на някои банки се е повишила. Ръководителите на "Креди Суис" (Credit Suisse) Брейди Дуган и на "Дойче банк (Deutsche Bank) Йозеф Акерман са получили съответно по 18 и 13 милиона долара през миналата година. Шефът на "Ройал Банк ъф Скотланд" (Royal Bank of Scotland) Стивън Хестър през 2009 г. е получил с над 10 млн. долара повече.

Високите възнаграждения на банкерите, които не им пречеха да осъществяват твърде рискована банкова политика, бяха посочени като една от главните причини за световната финансова криза от 2008-2009 г. В края на 2009-та и началото на 2010-та много страни въведоха ограничения за бонусите и заплатите на банкерите.

Споделяне

Още от Бизнес