Средният ипотечен кредит вече гони равнищата от 2008 г.

Положителните тенденции на ипотечния пазар у нас продължават и през ноември, като средният размер на усвоените ипотеки за първи път тази година надвишава 40 хил. евро, сочи анализ на консултантската компания КредитЦентър, разпространен в понеделник.

Средният размер на изтеглените кредити за страната през ноември е 40 487 евро, а съотношението в евро/в лева е 88 на 12 в полза на европейската валута. През октомври средният размер беше 36 800 евро, а година по-рано, през ноември 2008 г. - почти 38 700 евро.

Запитванията през ноември са нараснали с 15%, като банките привличат предимно "качествени" кредитоискатели.

През ноември гъвкавост показаха и две от банките, като предложиха продукти, разработени "специално за кризата", коментират от компанията. Това са кредити с фиксирана лихва за началния период от една и съответно две години, като лихвите тръгват от 6.85% за десетгодишни заеми в евро.

Средният размер на изтеглените в София ипотечни кредити нараства значително въпреки сравнително по-ниския процент на финансиране и изискването потребителите да разполагат със спестени средства. Това означава, че на пазара се търгуват по-големи и/или по-качествени имот с по-висока обща цена.

Според брокери купувачите на имоти търсят жилища за 40–45 хиляди евро, което, съпоставено към средния размер на ипотеките, означава, че сделките в най-ниския ценови сегмент по различни причини се реализират без или с много малко външно банково финансиране.

Българите между 30 и 35 години и трудов стаж средно десет години се оказват не само най-подходящи, но и най-активни при тегленето на кредити. Слабото място на младите потребители са събраните средства за самоучастие. В по-голям процент от случаите те ги получават от родителите си или от продажба на наследствен имот.

Въпреки ръста на средния размер най-голям дял продължават да заемат кредитите между 10 и 30 хил. евро. Причината е в нежеланието на по-голяма част от клиентите да поемат по-висок от средния за възможностите им риск.

Срокът, за който се теглят кредитите, спада през последните месеци. Тенденцията е пряко свързана с повишаването на финансовата култура на потребителите, които търсят оптималната сума за разумен срок, така че да платят по-ниска цена за целия период и в същото време да могат да си позволят месечната вноска.

Очакванията на компанията за 2010 г. са да продължат да се подобряват условията на ипотечния пазар. Най-вероятно лихвите ще спаднат средно с 1 процентен пункт, като за заемите в левове достигнат 8.5%, а за тези в евро – 7.5%.

Търсенето в началото на годината се очаква да бъде слабо, но през пролетта на пазара ще започнат да излизат нови атрактивни предложения, така че към края на 2010 г. пазарът ще покаже ръст от 15% спрямо 2009 г.

Според консултантите следващата година ще минава при разнороден пазар - профилът на идеалния клиент ще се запази и банките няма да либерализират значително изискванията, но добрите клиенти ще получават по-добри условия.

В края на 2010 г. се очакват и първите продукти за рефинансиране, както и активност от страна на потребителите за предоговаряне и рефинансиране на стари ипотеки.

Споделяне

Още от Имоти