Средно 1700 българки годишно сключват брак с чужденци

България и Румъния са двете страни в ЕС с регистрирани най-ниски нива на смесени бракове, сочи изследване на Евростат за обединяване на популациите. Средните стойности на смесените бракове спрямо населението е почти нулев в Румъния, а за България е 0.4 на сто.

Според данни на НСИ, цитирани от БТА, за последните пет години в страната са регистрирани над 10 хиляди смесени брака. През миналата година е регистриран най-малък ръст на смесените бракове - едва 1 349. За всяка от предходните години са регистрирани между 2 000 и 2 400 смесени брака, показват данните на НСИ.

Най-много са регистрирани браковете между българки и чужденци - средно по 1 700 на година. Българите, които се женят за чужденки, са по около 600 на година.

В България се сключват на година по около 20 000 брака, като най-малко бракове са регистрирани през 2011 г. - едва 21 хиляди, а най-много през 2007 г., когато са вдигнати над 29 хиляди сватби.

По данни на националната статистика жените у нас са с 200 хиляди повече от мъжете, а на 1 000 мъже у нас се падат 1 054 жени.

В цяла Европа за периода 2008-2010 г. средно един на всеки 12 сключени брака е смесен, отчита изследването на Евростат. Статистиката показва, че смесените бракове са важни индикатори за социалната интеграция и потенциални фактори за социалните и културни промени в ЕС.

Най-високи нива на сключени смесени бракове са регистрирани в Швейцария и Латвия - над 20 на сто, Люксембург - 18 на сто, Кипър, Франция и Германия - около 15 на сто.

Ниски нива на сключени смесени бракове, освен в Румъния и България, се отчитат още в Полша, Словакия, Унгария и Италия.

Според статистиката алтернативните форми на съжителство между мъжа и жената вече са реалност в повечето страни на ЕС. Тези форми могат да се разглеждат повече като преминаване към свободното съжителство, отколкото като утвърждаване на традиционния брак, отчита Евростат.

Споделяне
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?