Средно 1700 българки годишно сключват брак с чужденци

България и Румъния са двете страни в ЕС с регистрирани най-ниски нива на смесени бракове, сочи изследване на Евростат за обединяване на популациите. Средните стойности на смесените бракове спрямо населението е почти нулев в Румъния, а за България е 0.4 на сто.

Според данни на НСИ, цитирани от БТА, за последните пет години в страната са регистрирани над 10 хиляди смесени брака. През миналата година е регистриран най-малък ръст на смесените бракове - едва 1 349. За всяка от предходните години са регистрирани между 2 000 и 2 400 смесени брака, показват данните на НСИ.

Най-много са регистрирани браковете между българки и чужденци - средно по 1 700 на година. Българите, които се женят за чужденки, са по около 600 на година.

В България се сключват на година по около 20 000 брака, като най-малко бракове са регистрирани през 2011 г. - едва 21 хиляди, а най-много през 2007 г., когато са вдигнати над 29 хиляди сватби.

По данни на националната статистика жените у нас са с 200 хиляди повече от мъжете, а на 1 000 мъже у нас се падат 1 054 жени.

В цяла Европа за периода 2008-2010 г. средно един на всеки 12 сключени брака е смесен, отчита изследването на Евростат. Статистиката показва, че смесените бракове са важни индикатори за социалната интеграция и потенциални фактори за социалните и културни промени в ЕС.

Най-високи нива на сключени смесени бракове са регистрирани в Швейцария и Латвия - над 20 на сто, Люксембург - 18 на сто, Кипър, Франция и Германия - около 15 на сто.

Ниски нива на сключени смесени бракове, освен в Румъния и България, се отчитат още в Полша, Словакия, Унгария и Италия.

Според статистиката алтернативните форми на съжителство между мъжа и жената вече са реалност в повечето страни на ЕС. Тези форми могат да се разглеждат повече като преминаване към свободното съжителство, отколкото като утвърждаване на традиционния брак, отчита Евростат.

Споделяне

Още от България