Средноазиатски държави отказаха подкрепа за “Набуко“

Средноазиатски държави отказаха подкрепа за “Набуко“

Казахстан, Туркменистан и Узбекистан отказали да подпишат декларацията относно строителството на газопровода “Набуко“, чиято цел е да доставя суровина от каспийския регион до Западна Европа, заобикаляйки Русия. Това съобщи АФП, позовавайки се на свои дипломатически източници.

Документът, според който всички подписали го ще работят за реализацията на “Набуко“ и за междуправителствено споразумение, което да стаен факт до края на юни, бе парафиран от Азербайджан, Египет, Турция и Грузия. това стана на енергийната среща в петък в Прага, посветена на т. нар. Южен коридор, включващ и “Набуко“.

Подкрепата на средноазиатските държави е от изключителна важност за проекта, тъй като на тях се разчита да осигурят част от необходимите количества суровина за транспортиране по бъдещата тръба с капацитет от 30 млрд. куб. м. годишно.

Очакванията са газопроводът, който по график трябва да почне да се строи през 2011 г., да бъде пуснат в експлоатация през 2014 г. с азерски газ. На Египет също се разчита като източник на синьото гориво, а това, че Турция е подписала декларацията е положителен знак, след като Анкара дълго време препятстваше текущите дейности по реализацията на газопровода.

На Казахстан, Туркменистан и Узбекистан се гледаше като на допълващи източници на природен газ за “Набуко“ и надежди в тази посока бяха дадени на последната енергийна среща в Ашхабад в края на април. Тези бивши съветски републики обаче имат дъргосрочни договори с Русия и Китай, които са основните им партньори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес