Министър Греков очаква бум на българския износ към Китай

Среднощни преводи спасили европарите за фермерите

Животновъди се обаждали да благодарят на земеделското министерство

Със среднощни преводи до 23 часа в четвъртък и в петък на суми за директни плащания на фермери и проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), земеделското министерство е изплатило всичко договорено за периода 2011 г. и така за пръв път страната ни няма да има загуби. Само за един ден преведохме 177 млн. лв., докато за първите шест месеца сумата е била 142 млн. лв. Това се похвали министърът на земеделието и храните Димитър Греков на заключителна за годината пресконференция.

Той отчете и спазен ангажимент за изплащане на 70 процента от директните евросубсидии за животновъдите за 2013 година, както бе договорено след последните протести на фермерите. Общо като директни плащания са преведени 936 728 521.21 лв., а заедно с проектите по ПРСР сумата е достигнала 2 193 943 835.29 лв., съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Той обясни, че дори са надплатени 1-1.5 млн. лв. за всеки случай, ако има проблеми с преводите, само и само да не се загубят пари.

Много от животновъдите, които предвождаха протестите, се обадиха да ни благодарят, каза Греков. През януари ще бъдат разплатени други 1.16 млрд. лв. за директните плащания за зърнопроизводителите за 2013 г. и остатъчните 30 процента от парите за животновъдите, допълни той.

През 2014 г., която ще е първата от новия програмен период и ще е преходна, тъй като е по нови правила и приоритети, първо ще бъде отворена мярката за млади фермери, допълни Гечев. Той уточни, че се предвижда вече мерките да се отварят два пъти годишно, за да има по-добро планиране, а не в края на годината всичко да става накуп.

Зам.-министърът обеща да има приоритизиране на мерките, за да може да се изплащат пари за онези сектори, които ще раздвижат веднага икономиката.

През следващата година е планирано увеличаване на държавните помощи за различните сектори, ще има средства за селектиране на генофонда, както и за унищожена продукция и други, допълни той.

Греков отчете ръст от 30 процента в износа на пшеница и ечемик за 2013-та, а през следващата година се очаква допълнително раздвижване на износа на хранителни стоки, което ще стане на базата на подписано споразумение с Китай за износ на царевица. Подобни договорки се очакват и за износ на мляко и млечни продукти, както и месо и месни продукти. Водят се подобни разговори и с Индонезия, каза Гечев.

Вицепремиерът Даниела Бобева, която присъстваше на отчета, обаче предупреди, че трябва доста работа през следващата и по-следващата година за осигуряване на достатъчно количества хранителни стоки за износ на достатъчно добро качество, тъй като в момента по тези показатели българските продукти не могат да са конкурентни на международните пазари. Тя допълни, че се водят разговори с Русия за облекчен достъп на млечните ни продукти до местните пазари.

Агроминистърът коментира, че няма основания за повишаване на цените на българските продукти, а Гечев обяви, че тази Нова година ще е "по-българска".

Бобева каза, че се подготвят промени в Закона за защита на конкуренцията, които да фиксират нелоялните практики в търговията с храни, но отказа да съобщи какво ще предвиждат те, докато не се съгласуват с браншовите организации и търговците и не добият окончателен вид.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?