Среща Г-7: Няма промяна в срока за изтегляне на американските сили до 31 август

Среща Г-7: Няма промяна в срока за изтегляне на американските сили до 31 август

Опитите на Великобритания да убеди САЩ да удължат хуманитарните си въздушни превози в Афганистан след края на месеца са неуспешни, като Пентагонът заяви, че "няма промяна" в планирания график за извеждане на американските сили от Кабул до 31 август.

Очакваше се Борис Джонсън да попита президента на САЩ Джо Байдън за възможността да се даде повече време за изтеглянето на хора по време на онлайн срещата на лидерите на Г-7, която се проведе във вторник.

На брифинг в Пентагона обаче американският адмирал Джон Кърби, прессекретарят на Пентагона, заяви: "Няма промяна в графика на мисията, която трябва да бъде изпълнена до края на месеца", съобщава "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Байдън се е съгласил с крайния срок, но е поискал "плановете за извънредни ситуации" да останат по-дълго, ако е необходимо, съобщава Ройтерс.

Препоръката на Пентагона бе направена в понеделник въз основа на опасения относно рисковете за сигурността на американските сили.

Съединените щати са заявили на талибаните, че изтеглянето на САЩ до крайния срок 31 август зависи от сътрудничеството на групата за улесняване на евакуацията.

Говорителят на Пентагона заяви, че 500 до 600 афганистански командоси вече са на летището, а останалото ядро ​​от огромните Афганистански сили за национална сигурност, които ръководената от САЩ коалиция се опита да изгради, ще бъдат евакуирани в края на операцията на САЩ на летището в Кабул.

Длъжностни лица казват, че решението срокът да остане такъв е взето поради нарастващата загриженост за сигурността на летището, особено рискът от самоубийствени атентати и бомбардировки на автомобили. Процесът на изтегляне на 5800 войници започва в петък, казаха те.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?