Среща на щаба при премиера отчете, че "епидемията е под контрол"

Коронабрифингите ще бъдат върнати, но само веднъж седмично

Среща на щаба при премиера отчете, че "епидемията е под контрол"

Епидемичната обстановка в страната е под контрол, а здравната система е подсигурена с всичко необходимо в началото на есенно-зимния сезон. Това е докладвал здравният министър Костадин Ангелов на среща на оперативния щаб за борба с коронавируса при премиера Бойко Борисов в петък.

Данни за ситуацията у нас са представили също началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски, който от май месец насам е редуцирал публичните си изяви до минимум, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и министърът на финансите Кирил Ананиев.

Събирането на щаба идва на фона двоен ръст в новорегистрираните случаи за 24 чака, като за първи път от началото на август бройката им гони 300.

Ангелов отчете, че България е на 26-то място в Eвропа по заболеваемост от Covid-19 на 100 000 души население и страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол като не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред, увери Ангелов. Той отчете, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6.5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от с 22%.

Премиерът Бойко Борисов е заявил, че "към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме". По думите му България много добре управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса.

Премиерът е бил категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората. Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Борисов е разпоредил да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции. Всекидневните брифинги на щаба бяха прекратени в началото на юни с успокояването на епидемичната обстановка и след като многобройните преки включвания по всяко време на денонощието станаха източник на напрежение у обществото.

"На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи", е казал Борисов. По думите му благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. "Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората", е заявил Борисов.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев е докладвал на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски е информирал, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол, не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев е докладвал, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?