Среща на щаба при премиера отчете, че "епидемията е под контрол"

Коронабрифингите ще бъдат върнати, но само веднъж седмично

Среща на щаба при премиера отчете, че "епидемията е под контрол"

Епидемичната обстановка в страната е под контрол, а здравната система е подсигурена с всичко необходимо в началото на есенно-зимния сезон. Това е докладвал здравният министър Костадин Ангелов на среща на оперативния щаб за борба с коронавируса при премиера Бойко Борисов в петък.

Данни за ситуацията у нас са представили също началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски, който от май месец насам е редуцирал публичните си изяви до минимум, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и министърът на финансите Кирил Ананиев.

Събирането на щаба идва на фона двоен ръст в новорегистрираните случаи за 24 чака, като за първи път от началото на август бройката им гони 300.

Ангелов отчете, че България е на 26-то място в Eвропа по заболеваемост от Covid-19 на 100 000 души население и страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол като не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред, увери Ангелов. Той отчете, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6.5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от с 22%.

Премиерът Бойко Борисов е заявил, че "към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме". По думите му България много добре управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса.

Премиерът е бил категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората. Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Борисов е разпоредил да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции. Всекидневните брифинги на щаба бяха прекратени в началото на юни с успокояването на епидемичната обстановка и след като многобройните преки включвания по всяко време на денонощието станаха източник на напрежение у обществото.

"На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи", е казал Борисов. По думите му благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. "Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората", е заявил Борисов.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев е докладвал на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски е информирал, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол, не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев е докладвал, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?