Среща на върха ще търси изход от газовата криза

Среща на върха ще търси изход от газовата криза

Европейският съюз потвърди в четвъртък, че ще участва в среща в Москва тази събота, целяща да разреши газовия спор между Русия и Украйна. Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс и чешкият енергиен министър Мартин Ржиман, чиято страна е председател на ЕС, се очаква да участват в разговорите.

ЕС заяви, че срещата не бива да бъде използвана както оправдание да се отлага възстановяването на руския газ през Украйна за Европа, който бе спрян преди девет дни и предизвика смущения в доставките на целия континент.

Украинският президент Викотр Юшченко пристига в Лондон по-късно в четвъртък за разговори с премиера Гордън Браун, очаквайки подкрепа за страната си в спора ѝ с Русия, съобщи електронното издание на "Файненшъл таймс".

По-рано същия ден пресслужбата на украинското правителство съобщи, че министър-председателят Юлия Тимошенко и руският ѝ колега Владимир Путин са се разбрали по време на среднощен телефонен разговор за правителствена среща този уикенд.

Независимо един от друг, Тимошенко и Юшченко заявиха, че няма да ходят в Москва, но са съгласни за газова среща в някоя европейска столица. Европейското председателство предложи Прага или Брюксел, но в крайна сметка разговорите ще се проведат в Москва, както бе предложено от руската страна, инициатор на срещата.

Поканата на руския президент Дмитрий Медведев бе отправена, след като председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу предупреди Москва и Киев, че европейските енергийни компании ще бъдат посъветвани да заведат съдебни искове срещу Русия и Украйна.

Няма изгледи за скорошно възстановяване на доставките

След срещите си в Москва и Киев в сряда, словашкият премиер Робер Фицо изрази нарастващото недоволство в ЕС заради това, че Русия и бившият ѝ съветски васал Украйна не могат да преодолеят противоречията.

"Не мога да си представя какво може да се случи за 24 часа или за 48 часа, за да се възстанови газовият транзит", каза Фицо след завръщането си от Москва, където заедно с министър-председателя на България Сергей Станишев проведе разговори с руския премиер Владимир Путин.

"Това е практически невъзможно. Условията, поставени от едната и от другата страна, така се разминават, че просто нищо не може да се получи", заяви той на пресконференция.

Меркел предупреди Русия

Русия рискува на влоши репутацията си на надежден енергиен доставчик, заяви в четвъртък канцлерът на Германия Ангела Меркел на обща пресконференция в Берлин с британския премиер Гордън Браун. "Опасявам се, че в далечна перспектива доверието в Русия ще пострада", каза тя и добави, че е неприемливо други страни да понасят щети заради политическите противоречия между Киев и Москва. Спорът между Русия и Украйна за доставките на природен газ доказа необходимостта от разнообразяване на енергийните източници, обявиха след срещата си Меркел и Браун.

Путин ще посети Германия в петък за разговори с Меркел по газовата криза.

Сергей Станишев, който снощи се срещна с Юлия Тимошенко, предупреди, че газовият конфликт ще навреди повече на Украйна, отколкото на Русия.

"Русия може по-лесно да преодолее тези политически негативи, за Украйна ще бъде сложно", е казал той, цитиран от украински медии.

Европейският парламент пък излезе със становище, че и двете страни не са надеждни енергийни доставчици.

Путин предложи на ЕС консорциум за транзита през Украйна

Русия предлага да се създаде консорциум за транзита през Украйна към Европа, заяви руският премиер Владимир Путин в четвъртък на среща с президента на италианската енергийна компания ЕНИ (Eni) Паоло Скарони. "Предлагаме на нашите европейски партньори да си поделим риска от транзита и да създадем консорциум за придобиване от Украйна на природен газ и организиране на транзита", каза Путин.

Скарони изрази готовността на ЕНИ да участва в консорциум за закупуване на газ за осигуряване на транзитните нужди на Украйна.

Путин смята, че на Украйна е нужен определен обем газ за осигуряване работата на компресорните станции, и то вече не 140 млн. куб. м., а 1.560 млрд. куб. м. Според него липсата на газ в експортния газопровод на Украйна е "технологична тъпащина, граничеща с престъпление", предаде ИТАР - ТАСС.

В същото време Киев предложи на Европа да купува газ от Русия на руско-украинската граница, съобщи представителят на Украйна в ЕС Андрей Веселовский, предаде Кореспондент.нет.

Новата схема ще позволи на Украйна да се избави от транзитните договори с Русия и да се съсредоточи върху такива контракти с ЕС, чиято реакция по въпроса засега не е ясна.

Украйна поема гаранции за транзита до България

Станишев заяви, че за регулирането на газовия конфликт между Киев и Москва е необходимо да бъдат решени два проблема - обезпечаване на технически възможности за възобновяване на транзита и предоставяне на съответни гаранции, че подобна ситуация няма да се повтори.

От името на правителството си Тимошенко се е ангажирала да изпрати в четвъртък в София писмен документ, който гарантира преноса на необходимите количества газ за България, в случай че "Газпром" подаде нужното синьо гориво към два от посочени от украинската страна входни пунктове - "Писаревка" и "Валуевка", на газопреносната ѝ мрежа, съобщиха от българската правителствена информационна служба.

България ще продължава да разчита на ЕС за решаването на кризата. “За резултатите от срещите в Русия и в Украйна ще бъдат информирани партньорите ни от ЕС, защото основният инструмент, с който всички разполагаме, е политическото влияние на Съюза“, подчертал българският премиер.

Постигнатата с европейско посредничество договореност между Русия и Украйна предполагаше газът да бъде пуснат още във вторник, след като бе изпълнено условието на Москва за разполагане на международни наблюдатели, които да гарантират, че Украйна не отклонява от предназначения за европейските пазари газ.

Въпреки това кризата продължава и близо 18 страни от ЕС са с нарушени газови доставки, в резултат на което спират предприятия, а хиляди домове са на студено.

В четвъртък Украйна назова цените, при които би сключила договор с Русия за вътрешните доставки. Президентът Юшченко каза на руския си колега Медведев, че би ги удовлетворила цена между 192.6 долара и 218 долара за 1000 куб. м. На втората цена Киев е склонил в случай, че тарифата за транзит се повиши от 1.6 долара на 2.2-.2.4 долара за 1000 куб. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?