Среща при Радев за изборите разпали спор за президентските правомощия

Среща при Радев за изборите разпали спор за президентските правомощия

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента, за предстоящите избори 2 в 1. Очаквано това се превърна в спор за президентските правомощия и повод за ГЕРБ да критикува Румен Радев.

Освен ЦИК, на срещата бяха поканени представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи, ДАНС, Националното сдружение на общините и на "Информационно обслужване".

"Вчера разбрахме, че един кандидат за президент си позволява да вика Централната избирателна комисия на среща. Разбира се, те любезно му отказват. Но що за поведение е това, да си го позволяваш? Значи, това е начин на мислене", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кандидатът за президент Анастас Герджиков, който е подкрепен от ГЕРБ, също използва решението на ЦИК, за да нападне опонента си:

"Приветствам доблестта на ЦИК, която е отказала да бъде привиквана от г-н Радев, именно с мотива, че е налице конфликт на интереси. На фона на здравната криза, която премина и в образователна, с какво се занимава г-н Радев? Събира институциите, които ще организират изборите. И преди съм питал - как така някой може да е едновременно президент и кандидат за президент? Това не го ли поставя в привилегировано положение пред останалите кандидати? И защо останалите кандидати трябва да излязат в неплатен отпуск, очевидно за да не влияят на мнението на колегите си, а действащият президент може да бъде всеки ден в новините, което е забранено за останалите кандидати, и да свиква институциите, които организират изборите? Не му ли е достатъчно, че самото служебно правителство, което организира изборите, е назначено и подчинено на него?".

Последва и отговор от Румен Радев.

"Президентската институция винаги се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес. Преди всички избори сме имали среща с ЦИК, с други институции, от които зависи и организацията, и мобилизацията на цялото ни общество. Има решение на Конституционния съд, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват. Има изключително много предизвикателства пред тези избори", каза той.

Как ЦИК реши да не иде на срещата

Темата за срещата в президентството бе обсъдена в ЦИК преди ден. Тогава секретарят на комисията Севинч Солакова, която бе предложена за член на комисията от ДПС, обяви, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите.

Георги Баханов, който бе предложен за член на ЦИК от ГЕРБ, се съгласи.

"Считам, че не е коректно и нормално да се провежда такава среща в президентството и то по покана на президента, който, пак казвам, е и кандидат за президент", каза той.

По думите му и без този разговор срещите на ЦИК с Министерството на външните работи, ДАНС и "Информационно обслужване" са регулярни.

Комисията вече е поканила на среща и здравния министър, и държавния здравен инспектор по темата за усложнената ситуация с пандемията и изборния процес.

Зам.-председателят на ЦИК Димитър Димитров, който също е издигнат от ГЕРБ, изтъкна друг аргумент срещу присъствието на представители на комисията на срещата в президентството. Той напомни за предварително планирана среща на ЦИК с мисията на наблюдателите на изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която е почти по същото време със срещата на "Дондуков" 2. 

Споделяне

Още от Избори 2 в 1